Ако будемо тражили новог лидера ДФ-а то ће бити нестраначка личност

Ако будемо тражили новог лидера ДФ-а то ће бити нестраначка личност

Демократски фронт тренутно не тражи новог лидера, али ако се Предсједништво одлучи на такав корак на челу Фронта опет мора бити нестраначка личност, казао је лидер Демократске народне партије Милан Кнежевић.

Коментаришући изјаву функционера ДФ Бранка Радуловића да је том савезу потребан нови лидер “који треба да види даље од других”, Кнежевић је казао да приоритет Фронта теренска кампања.

Ако се евентуално одлучимо да у наредном периоду изаберемо новог предсједника ДФ-а, он свакако мора бити ванстраначка личност. Прихватљив свим конституентима, политички одважан, са јасним ставовима. Неко ко поштује програмске различитости, свјестан одговорности и изазова који су пред њим”, казао је Кнежевић у разговору за “Вијести”.

Он је истакао да је ДФ и након одласка Миодрага Лекића и даље остаје најјачи опозициони савез и стожер опозиционог окупљања.

Јасно ми је да дијелу јавности не одговара та чињеница, и да на сваки начин, преко наводних аналитичара, спин мајстора, пројектованих истраживања јавног мњења и осталих видова дјеловања опозиционих “душебрижника”, покушавају створити апокалиптични амбијент бесмисла у којем је све унапријед изгубљено. ДФ није одустао од своје политичко-драштвене мисије црногорско српског помирења и борбе против режима. У ту мисију укључени су сви субјекти који дијеле ове вриједности, и никако се не могу сложити са тезом да се ради о збиру партија, већ о савезу партија, грађанских удружења и ванстраначких личности“, казао је Кнежевић.

Фронт је јединствен

Он је истакао да је ДНП спреман на сарадњу са свим доказаним опозиционим субјектима које ће поштовати програмске различитости, али и заједничке именитеље садржане у конкретној борби против режима.

Очекујемо од других опозиционих актера да покажу озбиљност сходно друштвеном тренутку у којем се налазимо, а сигурно је да ДНП неће пристати на било какав вид идеолошког и програмског преваспитавања, јер би нас ти покушаји, осим што су узалудни, вратили у рововске подјеле и политички ћорсокак“, казао је Кнежевић.

Упитан како коментарише изјаву Андрије Мандића да ће НОВА преузети водећу улогу у обједињавању снага које се противе уласку Црне Горе у НАТО и да ли сматра да тиме покушава да преузме лидерску улогу у Фронту, он је одговорио одрично.

Нисам примијетио никакве тенденције Нове које би ишле ка преузимању ДФ-а, јер наш савез није формиран на постулатима потчињавања и ускостраначког битисања. Сврха нашег политичког дјеловања је поштовање програмских различитости и досљедна борба против режима. Јасно је да као лидер ДНП не бих пристао на било какве покушаје маргинализовања и манипулисања идејом око које смо формирали ДФ, ма од чије стране долазили“, истакао је Кнежевић.

На питање да ли Мандитеве изјаве којима се опозиција дијели за и против НАТО и напади Небојше Медојевита на остатак опозиције не враћају у рововске подјеле, он је одговорио :“напротив, Мандићеве изјаве представљају јасно политичко позиционирање“.

За разлику од неких политичких субјеката и самопрокламованих лидера који пледирају на високе позиције, а немају став око овог и других важних питања, ДФ око свих важних друштвених питања има јасан став и одговор. Вјерујем да то може бити наша предност, а никако недостатак, јер они који мисле да бесконачно могу варати бирачко тијело, убрзо ће бити раскринкани као ситни демагози и салонски теоретичари од којих никад нећете чути ништа конкретно“, казао је Кнежевић.

Идемо на улице ако то желе грађани

Он је навео да грађански протести не зависе ни од једне политичке партије, већ неиздрживости социо-економског амбијента у којем се налази Црна Гора.

За разлику од осталих, ДФ неће калкулисати и преузеће одговорност за организовање протеста, уколико је то резултат народне воље. Ми ћемо ускоро одржати заједничке сједнице главних одбора констлтуената и општинских руководстава у Подгорици, гдје ћемо представити платформу даљег дјеловања“, казао је Кнежевић.

Упитан на кога је конкретно мислио када је рекао да ДФ није спреман да вуче “тројанске коње” из опозиционих редова, он је казао да је мислио сам на све оне који би да нам наметну своје политичке визије, означавајући нас као политичаре нижег реда којима су, ето, они указали част примајући их у своју имагинарну политичку орбиту.

Мислио сам и на све који имају вишак иницијатива, а мањак конкретног опозиционог дјеловања. То су “блистави “ појединци који су досадашњим нечињењима били од велике помоћи власти, како у скупштинским кулоарима, тако и у Никшићу, Подгорици и гдје год им се указала прилика“, закључио је Кнежевић.