Пише: Савић Радетић, члан ГО ДНП

 

Ђавоље се коло заиграло на сред наше домовине миле, а пјесма је ,,Уништите светиње“. Коло игра на мједеном гувну, ђе се оно скупљају вјештице. Коло води проклети Рогоња, напријед пета, а позади прсти, свом народу не да да се крсти, да се крсти у наше светиње. Наређује проклети Рогоња, наређује својим гурбетима: ,,Своје мајке прво ударајте, јер вас многе злочестим родише, православним млијеком дојише, не знајући ђаволе њивише, а анђела на хиљаде више“.

Што је наша вјековна опасност међусобно морамо рашчистити ко је ђаво, а ко анђео, ко је вјера, а ко невјера, који славе своју крсну славу, крсну славу и Светога Саву. Са таквима живјети не можемо јер су наши вјечити крвници. Даље збори проклети Рогоња, наређује својим гурбетима: ,,Саломимо кичму православљу, митрополит нека буде први, али на њега сломићемо зубе, јер је тврђи од ораха и суве дреновине, до живота неће нама дати своје цркве и светиње“.

Литије ти Рого ноћна мора, због њих ћеш рогове сломити, наше цркве вјековима ђаво не може срушити. Литије ти предводи Владика, своју жељу нећеш остварити. Опет збори проклети Рогоња: ,,Ваше ћемо поломити кости, а за фукарлук нека нам Бог опрости. Декламује проклети Рогоња: ,,Ми ђаволи, а они анђели, ми некрсти, а они крштени, ми невјерни, а они вјерници, ми незнанци, они православци, ми миришемо дрогом, а они тамјаном. Наш вјерски симбол је шести прст, а њихов је златни православни крст, ми рогати лоповски богати, они шути, поносно сиромашни, ми проклети, они благословени“. Знам те Рого када шут бијаше, српском се шајкачом зораше, од тебе се прићи не могаше, нит Острогу, нит митрополиту, а Владици љубио си скуте. Што си Рого све то погазио? Зашто ти се памет смути? Прекрсти се десном руком, окади се тамјаном, у српски се народ врни. О, Рогоња, присјети се, ђедо ти је Србин био, са Његошем србовао, а тебе би се сад стидио. Прекрштаваш српске цркве, српске цркве гром те гађа, у ђедовој Црној Гори никад такав се не рађа. Митрополит и Владика свецем ће се претворити, за све ваше аветлуке, спремни су вам опростити.