Бојовић: Власт брутално узурпира и отима приватну својину грађана Црне Горе

Бојовић: Власт брутално узурпира и отима приватну својину грађана Црне Горе

И поред тога што је на законодавном одбору Скупштине Црне Горе расправа одложена, не треба сумњати да ће ова Влада, уз употребу већ виђених метода трговине и намицања парламентарне већине, покушати да на силу прогура скандалозне допуне Закона о експропријацији.

Овај предложени закон је до краја оголио актуелну власт и представља још један у низу покушаја да се легализује пљачка на штету црногорских грађана, у овом случају, отимање њихове приватне својине.

Познато је да је имовина грађана већ годинама пљачкана од стране режима кроз криминалне и корупционашке приватизације друштвених предузећа, и кроз распродају природних ресурса, као и преко рачуна за струју, и многих других рачуна, који су пристизали на кућне адресе грађана, а све то уз отписивање вишемилионских дугова привилегованим пореским дужницима.

Предложени Закон о експропријацији је само још једно од ружних свједочанстава како се живи у овој у приватној држави, још једна у низу демонстрација бахатости актуелне власти. Потпуно је јасно да се овдје не ради ни о каквом покушају валоризације ресурса у јавном интересу, већ о бруталној узурпацији и отимачини приватне својине грађана Црне Горе.

Уз већ реализовано поскупљење горива, најављено одузимање приватне својине објезбиједило би режиму додатни механизам притисака и уцјена, и отворило нову фазу економског исцрпљивања и сиромашења грађана. А познато је да они тиме постају и лакше жртве владајућих партија током изборних злоупотреба.

Након увођења такси „евро по евро“, видимо да ова Влада предузима све драстичније кораке у правцу социјализације губитака, како би се прикрила, па наставила нелегална приватизација профита једне уске, енормно повлашћене групе људи. Очигледно је да, након вишегодишње распродаје јавних добара, овој власти сад понестаје државне имовине, која је иначе већ годинама коришћена као приватна, па сад треба и приватну својину отети од грађана, и претворити је у нови посјед интересне структуре око Мила Ђукановића.

Имајући у виду посљедице досадашњег управљања ресурсима, овој власти би законом требало забранити да располаже и оним што је остало од државне имовине, а не да јој се још законом омогући и одузимање приватне својине, уз манипулације из Владе причом о јавном дугу.

Умјесто да се одузме нелегално стечена имовина носиоцима организованог криминала и високе корупције у Црној Гори, ова власт се досјетила да грађанима одузима њихово легално стечено право својине, односно ђедовину. Без сумње најодговорнији дио система, због којег је ова власт уопште и у могућности да предлаже овакве законе, је заробљено правосуђе, које већ годинама нити процесуира, нити санкционише случајеве високе корупције и организованог криминала у милионским износима, у шта су умијешани управо челници актуелног режима.