Бојовић: Кривокапић да се не скрива иза Ђукановића већ да преузме одговорност

Бојовић: Кривокапић да се не скрива иза Ђукановића већ да преузме одговорност

Кривокапић да се не скрива иза Ђукановића већ да преузме одговорност

Поново позивамо премијера Здравка Кривокапића да, уважавајући интерес грађана и привреде Црне Горе, наложи министру вањских послова Ђорђу Радуловићу да повуче одлуку о протјеривању амбасадора Србије у Црној Гори. Ако Црна Гора жели опоравак туризма и привреде, ако тежи изградњи добросусједских односа, то је прва ствар коју нова влада треба да уради без одлагања.

Позивамо премијера да још једном пажљиво прочита прописе и увјери се да Мило Ђукановић нема никакве надлежности у овој ситуацији, већ да је повлачење одлуке о протјеривању амбасадора Србије искључиво надлежност Владе, односно министарства вањских послова Црне Горе. Не бисмо жељели да, због тога што је премијера неко довео у заблуду, грађани помисле да се Здравко Кривокапић крије иза одлуке ДПС-а и Мила Ђукановића, који понављамо нема никакву моћ утицаја нити одлучивања у овој ситуацији, након формирања нове владе. Чињеница је да Мило Ђукановић није ускратио агреман Владимиру Божовићу, већ је смијењени министар вањских послова Црне Горе Срђан Дармановић прогласио амбасадора Божовића непожељном особом у Црној Гори.

Нипошто не треба Милу Ђукановићу приписивати формалну моћ и утицај који он нема, јер то само иде на руку превазиђеном и пораженом шефу ДПС-а који, заједно са својом политиком, треба да буде прошлост у Црној Гори. Због тога је важно да нико, па ни премијер, не пласира у јавност неутемељене контрукције које се тичу надлежности државних органа.

Ако је већ премијер Кривокапић децидно саопштио да је протјеривање амбасадора Србије исхитрена и погрешна одлука, ако је већ саопштио да је у питању последња пакост бившег режима, ред је да ту пакост нова влада Црне Горе одмах поништи и обесмисли, а не да је одржава у животу и у односима двије сусједне државе.

У супротном, дјеловаће да ни премијер Кривокапић не жели да Србија има амбасадора у Црној Гори и да не жели да Црна Гора сарађује са најзначајнијом државом региона. То би било искључиво у интересу ДПС-а, због чега је уосталом ДПС овај потез и повукао и то у техничком мандату бивше владе.

Ако је већ Министарство спољних послова Србије донијело одлуку о протјеривању амбасадора Црне Горе из Србије, па је убрзо затим исто министарство и повукло зарад жеље за обнављањем најбољих односа са Црном Гором, природно је, искључиво зарад интереса Црне Горе, да то исто уради и наше министарство вањских послова, умјесто што се траже неутемељени и неодрживи изговори да се то не уради.

Овдје се не ради о амбасадору Божовићу лично, већ о интересима Црне Горе и елементарном поштовању сусједне државе као нашег потенцијално најозбиљнијег економског партнера, који само може да помогне Црној Гори у превазилажењу кризе у којој се налази.

Поред тога, позивамо Здравка Кривокапића да не наступа са позиције жртве јер је захваљујући подршци оних који су се годинама борили против Мила Ђукановића постао први на листи коалиције „За будућност Црне Горе“ и захваљујући нашој подршци у парламенту је постао и премијер Црне Горе. Позивамо премијера да не наступа са позиције жртве ни у односима са Србијом имајући у виду да је одмах након завршетка избора дао непромишљене изјаве о руководству Србије након којих је морао да се извињава.

Владислав Бојовић, члан председништва Демократске народне партије и функционер Демократског фронта