Охрабрујемо министарку просвјете, науке, културе и спорта Весну Братић и очекујемо од ње да не пристане на условљавања грађанског покрета УРА, са којима се, како видимо, већ суочава, почев од наметања кадровске политике која би требало да се води у њеном министарству и одређивања њених најближих сарадника. Очекујемо од министарке Братић да се одупре свим притисцима и поврати српском језику, српским књижевницима, српској култури и ћирилици мјесто које им припада у образовном систему, културном животу и медијској сфери, прије свега у циљу елиминисања драстичне дискриминације и демонтирања пројекта затирања српског идентитета који јесте идентитет државотворног народа у Црној Гори.

Вјерујемо да је бар академска јавност упозната са дјелом „Ноћ дугих маказа“, чији је аутор један од најугледнијих, а отпуштених никшићких професора Веселин Матовић, која до детаља приказује идеолошки мотивисан пројекат дискриминације и асимилације српског народа у образовном систему и културном животу Црне Горе који је годинама спроводила бивша ДПС власт. Очекујемо да ова студија послужи као приручник и отрјежњујућа опомена новој власти од које грађани очекују политику дисконтинуитета у односу на власт ДПС-а и елиминисање дискриминације.

Неопходно је у наставном

програму у школама, а али и у сфери

културног живота и медија, обезбиједити мјесто које

припада и какво заслужују велики писци и пјесници који су избачени из уџбеника од стране бившег режима као што су: Св. Сава, Петар II Петровић Његош, Краљ Никола I Петровић, Вук Стефановић Караџић, Доситеј Обрадовић, Меша Селимовић, Ј.Ј. Змај, Десанка Максимовић, Јован Скерлић, Петар Кочић, Јанко Веселиновић, Бранко Радичевић, Мира Алечковић, Михаило Лалић, Ђура Јакшић, Алекса Шантић, Војислав Илић, Бранислав Нушић, Стеван Сремац, Миодраг Павловић, Ранко Јововић, Матија Бећковић, Жарко Команин, Љубомир Симовић…

Избацивање наведених и многих других знаменитих писаца и пјесника из образовног система и културног живота Црне Горе причињава тешко надокнадиву штету и у вриједносном и у сваком другом смислу за генерације које стасавају и школују се у овој држави.

Грађани који су гласали за промјене вјерују да у новој влади нико и не помишља да одржава антисрпске идеолошке тековине и праксу бившег режима јер би то значило одржавање система дискриминације и деградације темељних духовних вриједности на којима почива традиционална Црна Гора и на којима треба да почива Црна Гора у будућности као држава свих њених грађана.

 

Владислав Бојовић, члан предсједништва Демократске народне партије и функционер Демократског фронта