Позивамо Милутина Симовића, Кенана Храповића и Јефта Ераковића да под хитно реагују на алармантно стање епидемије корона вируса у Црној Гори, а посебно у нашем сјеверном региону. Позивамо их да одмах одговоре грађанима гдје су тих 600 болничких ковид постеља (кревета) које ових дана помињу?

 

Зашто се не тражи помоћ и подршка са различитих адреса, ако су доктори и медицинско особље под огромним притиском и на измаку снага широм Црне Горе? Како је могуће да је у Црној Гори последњих недеља дупло више заражених у Црној Гори него у Србији, док је проценат смртности у Црној Гори драматично висок?

 

Зашто се не тражи пулмолог и други потребни специјалисти, као испомоћ за болнице у Пљевљима, Бијелом Пољу и Беранама из других болница и медицинских центара? У Пљевљима нпр. постоји само један инфектолог, а епидемиолози се мијењају на недељу дана већ више од 2 мјесеца. Није другачије ни у другим медицинским центрима широм Црне Горе.

 

Зашто се обољели ковид пацијенти шаљу рецимо из Пљеваља на лијечење у Никшић, гдје нема више болничких капацитета, да би се онда у тако тешком стању прослеђивали у Бар, дакле на други крај Црне Горе?

 

Да ли је истина да се због недостатка сестринског кадра, пребацују сестре са других одјељења, што узрокује проблеме у вршењу њихових редовних послова, уз могућност ширења короне и на друга одјељења са повратком тих сестара на та одјељења?

 

Колико има лежећих мјеста у Пљевљима и колика је попуњеност? Зашто је болница у Пљевљима која је била планирана као чиста болница уопште ушла у ковид систем, када се зна да највише оскудјева са кадром у цијелој ЦГ?

 

Постављена питања указују да министарство и друге надлежне институције никада нису радиле плански и да је сјевер за њих био задња рупа на свирали. Међутим, они који су још увијек надлежни имају обавезу да реагују на ово драматично стање и то под хитно! Ако нема капацитета у Црној Гори нека зарад здравља и живота грађана затраже помоћ и подршку без задршке и калкулација!

 

Владислав Бојовић, функционер Демократског фронта