Црној Гори је пријеко потребна обнова индустрије, отварање фабрика и производних погона, дакле, подизање уништене и опљачкане привреде и пољопривреде, за шта и даље постоје значајни потенцијали, поготово на сјеверу. За остварење овог циља неопходна је свеобухватна сарадња и инфраструктурно повезивање прије свега са Србијом. Штавише, обнављање привреде Црне Горе и отварање нових радних мјеста, поготово на њеном сјеверу, зависи од ослањања на Србију и преузимања концепта развоја који је у Србији дао видљиве позитивне резултате.
Свједоци смо били претходних година да су грађани и привреда Црне Горе испаштали и трпјели непроцјењиву штету услед непријатељске политике ДПС режима према Србији, провоцирања сукоба са Србијом и неоснованих оптужби на рачун државног руководства Србије.
Нова влада Црне Горе не смије себи да дозволи такав луксуз да настави праксу бившег режима, у виду слања отровних стрелица, неоснованог оптуживања и заузимања непријатељског става према властима у Србији и поред тога што би то жељеле различите интересне групације у Црној Гори, а и шире. Нити за тим има потребе, нити рационалног оправдања, с обзиром на то да су највећу штету од такве политике, током претходних година, имали грађани и економија Црне Горе.
Нова влада Црне Горе никако не би требало да тражи некакве нове разлоге да не сарађује и развија најбоље односе са Србијом и њеним властима. Били смо свједоци таквих неразумних и идеолошки мотивисаних разлога и потеза бившег режима који су спрјечавали сарадњу и који су нас довели ту гдје јесмо, уз огромну незапосленост, увозну зависност, уништену привреду и катастрофалан јавни дуг.
Умјесто непријатељске политике према Србији, неопходно је искористити њене позитивне трендове и спремност на сарадњу коју већ годинама нуди Црној Гори, на добробит свих грађана. Стога, нова влада Црне Горе треба да преузме добра искуства, ефикасне политике и мјере које су Србију довеле до тога да у периоду пандемије буде прва држава у Европи по стопи економског раста, са одрживим и значајно смањеним јавним дугом и смањеном незапосленошћу, способна да помогне сваком сектору, од здравства, индустрије, малог и средњег бизниса, пољопривреде…
Црна Гора свакако нема алтернативу сарадњи са државама региона, поготово са најближом Србијом и поготово сада када је јасно да смо као држава ивици колапса и потпуног краха јавних финансија. Стога, свако ко ради против интереса најбоље сарадње са Србијом и свако ко угрожава и зарад било чијих парцијалних интереса ремети најбоље односе са Србијом, ради против Црне Горе, јер је лишава могућности да финанскијски опстане и привредно оживи.
Владислав Бојовић, директор удружења Сарадња за будућност-Црна Гора-Србија-Република Српска