Бојовић: Јединство Европе засновано на манипулативној моћи агресивног глобализма

Бојовић: Јединство Европе засновано на манипулативној моћи агресивног глобализма

На Међународном форуму: “За јединство Европе. Како обновити узајамно повјерење?“, који се од 30. јануара до 2. фебруара одржао у Москви у организацији Словенске академије наука, наступио је Драган Бојовић, докторант философије на Националном и Каподистријском Универзитету у Атини, и потпресједник ДНП-а.

У свом говору, Бојовић је истакао да је садашње исфорсирано јединство Европе засновано на политичко – манипулативној моћи једног агресивног корпоративног глобализма који је, редукујући међуљудске односе на законе глобалног тржишта, почео да прождире чак и своје сљедбенике и конзументе.

„Циљ глобалистичких центара моћи је да народе и државе претворе у безличну робу и робове, без свог националног идентитета и суверенитета, којима је лако манипуласати,“ казао је Бојовић, додајући, да је веома важно објединити све прогресивне снаге, којих је у Европи све више, у циљу борбе против овог погубног идеолошко концепта.

Додао је, да треба тежити сарадњи и јединству међу народима, али уз очување националног суверенитета, етоса, традиције, културе, јер је у овим формама садржан универзални систем вриједности међуљудских односа.

Упоредо са конференцијом Словенске академије наука, у здању Савјета Федерације, одржало се и засиједање Међународног словенског комитета, у чије чланство је примљен Црногорски словенски комитет, кога ће у кровној институцији представљати предсједник ДНП Милан Кнежевић и мр Небојша Јушковић.

На форуму у Москви, поред Драгана Бојовића и Игора Дамјановића из црногорске делегације, учествовало је више истакнутих интелектуалаца и друштвено политичких активиста из свих словенских земаља, укључујући и Владимира Ђукановића посланика у Народној скупштини Републике Србије, Војина Митровића посланик у Парламенарној скупштини БиХ, Дарка Мазалицу посланика у Народној скупштини Републике Српске, Тању Ђаковић замјеницу министра културе Републике Српске, Срђана Перишића савјетника Милорада Додика, као и лидери покрета „Заветници“.

Текст говора Драгана Бојовића, потпресједника ДНП-а, који је припремио за Међународни форум у Москви, биће објављен у зборнику радова који издаје Словенска академија наука.