Булатовић: Афера „државни удар“ ујдурма ДПС-а и Катнића

Булатовић: Афера „државни удар“ ујдурма ДПС-а и Катнића

У подгоричком Вишем суду, у монтираном процесу за „државни удар“ свједочио је посланик ДФ-а Предраг Булатовић, који је казао да је у питању ујдурма ДПС-а и специјалног државног тужиоца Миливоја Катнића.

Булатовић је описао догађаје уочи избора у октобру 2016. године, наводећи да је о „државном удару“ сазнао је из медија.

„То је била потврда онога што смо добијали са више адреса, да режим планира нешто тог тога. Јер, ДПС са својим сателитима не може да освоји већину“, казао је Булатовић и додао: „Ми смо добијали различите информације од различитих људи“.

Овдје је, додао је он, на овом суду казано да је Андрија Мандић био на састанку са Гораном Даниловићем, који је био члан владе изборног повјерења. Булатовић каже да он није био присутан.

-Суштина је да се спрема некакво крвопролиће за вријеме избора, и нама је као ДФ-у послата порука да позовемо људе да послије 20 часова не излазе на улице. Направили смо анализу: зашто се баш од ДФ-а тражило да не зове људе на улицу. Ми нисмо ни звали људе да се окупе. Схватили смо да се ради о нечему што је политичка игра, и да се ради о ујдурми ДПС-а како би оборио степен излазности“, казао је Булатовић и истакао: „Све је ово под сугестијама главног специјалног тужиоца“. 

Он је подсјетио да је тада дошао и Арон Шавив, који је радио маркетиншки дио кампање.

„Он је тог јутра дошао из Израела. Слетио је у Тирану, заустављен је да дође, заплијењени су му подаци, тек је након пар сати дошао у Црну Гору.

Наше заједничко окупљање је било тек пред затварање бирачких мјеста, у штабу ДФ-а“, подсјетио је Булатовић.

Додаје да ако је заиста нечега било, несхватљиво је да се није састала Скупштина Црне Горе, да се размотри ситуација, и, ако је све тако, да се прекину избори и прогласи ванредно стање.

„Нама је јасно због чега се то није десило. Предсједник Владе тада каже да је о свему сазнао из медија. А наводно је требао да буде убијен тог дана. Све да је ДФ хтио ово за шта га специјални тужилац оптужује, то је немогуће“, казао је он.

Он је напоменуо да је ДФ добијао информације о могућим инцидентима, те да су активисти били обавијештени о томе.

„Ја сам намјерно рекао да ће грађани Црне Горе побједу ДФ-а славити у својим домовима“, казао је Булатовић.

Истиче да је сваки скуп који је одржао ДФ пријављен.

„Ми добро знамо ко је са капуљачама био, кад је организован скуп. Ми знамо да са режимом који треба да се промијени треба да будемо опрезни“, нагласио је он.

Говорећи о ангажовању Арона Шавива, он је казао да је поносан на сарадњу коју је ДФ имао са њим.

„Ја сам 2016. два пута био Русији“, казао је Булатовић и додао: „Ја сам се прикључио Милану Кнежевићу и Андрији Мандићу који су имали састанк у Думи. Ишао сам да се сретнем са члановима партије Родина, који су посланици Думе.

Други пут сам био на конгресу Путинове Јединствене Русије“. 

Посланик ДФ-а је описао догађаје уочи избора.

„15. октобра договорено је било да се нађемо у Острогу у 11 сати прије подне, што је одгођено због смрти ујне Андрије Мандића. Али отишли смо касније, било је најмање 15 функционера. Кренули смо негдје предвече, око 5-6 сати. Очитана је молитва код моштију Св. Василија, упалили смо свијеће, након чега смо сишли у Доњи манастир гдје нас је чекао митрополит Амфилохије, са којим смо говорили о разним стварима. Од касног поподнева до иза поноћи ја сам стално био у близини Милана Кнежевића“, казао је посланик ДФ-а.