Булатовић: ДНП најоштрије осуђује најаву режима да патријарху Иринеју забрани улазак у ЦГ

Булатовић: ДНП најоштрије осуђује најаву режима да патријарху Иринеју забрани улазак у ЦГ

Демократској народној партији оцјењујемо да намјера Ђукановићевог режима да забрани улазак поглавару Српске православне цркве партијарху Иринеју представља крајњу срамоту и најава је коначног прогона Српске православне цркве у Црној Гори. Овако ригидан и антицивилизацијски чин, у којем се патријарх ставља у исту раван са криминалцима који ће се наћи на листи забране уласка је покушај да се СПЦ понизи до крајњих граница.

Овим се на најбруталнији начин гуше вјерске слободе и дискриминише се СПЦ у односу на остале вјерске заједнице, јер се врховном поглавару СПЦ додјељује етикета државног непријатеља . Вјерујемо да је овај примјер незабиљежен у данашњем времену што јасно показује да Црна Гора сигурним и убрзаним кораком тоне у диктатуру и опште безумље.

Ово је чин усмјерен и против сваког вјерника СПЦ и представља однос који власти имају према вјерујућем народу, због чега су сви означени као унутрашњи државни непријатељи. Реагујући на овакав начин на критику патријарха Ириније о положају српског народа у Црној Гори, режим је показао антидемократски, антицивилизацијски и антиевропски карактер коалиционе власти ДПС-СД и мањинских партија и доказ је терора мањине над већином.

Свеопшта хајка која се води против СПЦ има за циљ да асимилује већину по мјери нових дукљанских идеолога задојених србофобијом. Иако је Ђукановић саопштио прије пар мјесеци да неће бити неопходно да се према партијарху српском примијени административна мјера-забрана уласка, видимо да је дошло до оштрог заокрета у овом ставу и то потврђује да Црна Гора није држава вишенационалне и вишевјерске демократије. То би морало да забрине све вјерске заједнице али и сваког добронамјерног грађанина јер у амбијенту у којем се гуше вјерске слободе веома брзо ће се на мети наћи и остале слободе и вјерске заједнице.

Вјерници Српске православне цркве у Црној Гори никада неће прихватити забрану доласка патријарха јер је увијек добродошао у Црну Гору као у своју кућу. Демократска народна партија стога најоштрије осуђује срамно поступање према патријарху Иринеју и апелује да се одустане од најављеног прогона и покушаја изазивања унутрашњих тензије на националном и вјерском основу.