Пажин је, према ријечима Булатовића, у сриједу у парламенту затражио овлашћење Влади да има веће ингеренције над тужилаштвом, односно да се промијени уставна позиција тужилаштва.

Владајућој коалицији, прије свега у Демократској партији социјалиста (ДПС), не постоји искрена опредијељеност и воља да на челу Тужилаштва буде професионалац, независтан од политике, сматра посланик Демократског фронта (ДФ), Предраг Булатовић.

Булатовић казао да је доказ за то чињеница да је мандат актуелног врховног и главног специјалног државног тужиоца, прије свега, искоришћен за обрачун са политичким противницима, као што је то случај са ДФ-ом.

– У искрену намјеру ДПС-а не вјерујем. Њихов позив на дијалог би значио позив да се ми усагласимо око њихових кандидата или оних који ће бити прикривено независни, а у суштини за ДПС – казао је Булатовић агенцији МИНА.

Потпредједника Владе Зоран Пажин позвао је у уторак у парламенту опозицију на дијалог о избору врховног државног тужиоца, наводећи да у нема дилеме да ДПС и владајућа коалиција желе избор новог ВДТ-а, али да то не могу сами да спроведу.

Булатовић је истакао да позив потпредсједника Владе није и позив ДПС-а. – Кад и ако услиједи позив ДПС-а, ДФ је спреман да га размотри и да се према томе одреди -.

Пажин је, према ријечима Булатовића, у сриједу у парламенту затражио овлашћење Влади да има веће ингеренције над тужилаштвом, односно да се промијени уставна позиција тужилаштва.

– Из ДФ-а је одговорено да се та иницијатива процесуира, и ми смо спремни да разговарамо – рекао је Булатовић.

Како је навео, Пажин је добио другу иницијативу „с обзиром на то да критикује Ивицу Станковића и в.д. стање“.

То је, казао је Булатовић, иницијатива да се приступи хитним промјенама Закона у тужилаштву, и да се измијене двије ствари.

– Прво, састав Тужилачког савјета, и да се нађе модалитет да тај један преовлађујући глас да Станковић бде и даље в.д. не буде опредјељујући, да дођемо до другог в.д. док се „прави“ не изабере у Скупштини – пецизирао је Булатовић.

Он је оцијенио да Пажин то може, и позвао га да то уради.

– Тако да би могли већ у децембру да ово трагикомично стање в.д. у тужилаштво неким другим, у којем би одговорност преузели политички и извршни фактори у Црној Гори – рекао је Булатовић.

Он је подсјетио да по закону в.д. стање може да траје неограничено.

– Треба промијенити рок до када може да траје то в.д. стање. То није ствар устава, него закона – додао је Булатовић.

Извор: Побједа