Пандемија коронавируса паралисала је готово цијели свијет, и донијела огормне проблеме различитих врста, од здравствених до економских, и нанијела огромну штету и оставила последице са којима ће се свијет, уз огромне напоре и одрицања, дуго борити. Проблеми који су захватили остале земље, нису заобишли ни грађане Црне Горе. Уз поштовање одређених стандарда већина земаља се на сличан начин борила против ове пошасти. Међутим у Црној Гори, је формирано Национално координационо тијело , НКТ, чији је члан и градоначелник Подгорице Иван Вуковић, које од самог формирања прате бројне контраверзе, које дјелује мимо Устава и Закона, и које својеврсна продужена рука предсједништва Дпс-а. То тијело је преузело управљање Црном Гором, притом кршећи основна људска права, почевши од жигосања људи објављивањем списка људи у самоизолацији са све матицним бројевима и адресама становања, преко тога што су дозволили да у јавност доспије списак имена заражених коронавирусом, до масовног хапшења грађана и одређивања високих новчаних казни.

 

Поред свих проблема које је изазвао коронавирус, а то су доминантно страх за сопствено и здравље својих најближих, као и за егзистенцију, грађани Подгорице али и цијеле Црне Горе имали су, а и дан данас имају осјећај огромне неправде. Док је обичним грађанима било уведено незванично ванредно стање, Дпс војници из различитих друштвених области су почели предизборну кампању, на таласу наводне борбе против коронавируса. Тако су доктори из НКТа,или предсједништва ДПС-а медијски представљени као хероји, спасиоци, у које по појединим смијешним анкетама грађани имају највише повјерења. ЛАЖ је да су сви доктори хероји!!! Хероји су сви они медицински радници који су за мизерне плате, у лошим условима дали све од себе да сачувају здравље свих грађана. Никако нису хероји они који у односу на своје колеге имају безобразно високе плате, које су заслужили беспоговорни служењем партији, чији интерес им је на првом мјесту. Испод части је коментарисати оне који по директиви дочекују и салутирају предсједнику, у ситуацији кад би он требао да се клања њима, јер излази из аутомобила милонске вриједности, док они у свакодневном раду оскудијевају са основним средствима за рад.

 

Режимски трговнски ланци и градилишта радили су пуном паром, и стицали профит у времену вируса, а остатак друштва је био изолован, закључан и исцрпљен. Дпс функционери су били ангажовани, да мимо правила и мјера дијеле помоћ по унапријед направљеним списковима само члановима Дпс-а, обилазе терен и врше кампању. Посебан третман злоупотреба је примјењен према православним вјерницима у Црној Гори. Прије почетка пандемије ДПС,који је евоулирао у НКТ,је имао прилику да се увјери у снагу вјерног народа који је исписао најљепше странице јединства, слоге И љубави, као и упорности да одбрани светиње од насртаја режима. Слике величанствених литија изазивају огроман страх режима, и управо су одређене мјере НКТ-а требале да послуже у броби против цркве, у борби против литија и вјерног народа. Срамотне сцене храмова окружених полицијом, саслушавање Митрополита Амфилохија и хапшење свештеника остаће као свједочење једног времена борбе, једних против Бога и вјерника,а других за очување вјековних вриједности. И када се помисли да је режим достигао крајње границе диктатуре, на дан Светог Василија Острошког хајдучија и терор су подигнути на виши ниво. Ухапшен је његово преосвештенство епископ Будимљанско-Никшићки Јоаникија и још 7 свештеника и одређено им је задржавање од 72 сата. Хапшени су и слободни грађани широм Црне Горе, бацани сузавци, пребијана омладина, а против лидера Демократског фронта Милана Кнежевића и Андрије Мандића, као и посланика Предрага Булатовића поднијете су кривичне због говора у скупштини, и наводног позивања на отпор. Узалуд репесија, узалуд корона, јер на крају ће доћи колона, још дужа од оних које су вам доказале колико је јака вјера и колико је велика снага православног народа са којим желите да се обрачунате.

 

Нама у Демократском фронту је познато да је за градоначелника Вуковића партијски интерес на првом мјесту, а сви они који другачије мисле издајници, непријатељи државе са којима се треба обрачунати. Насртајима на цркву ударили су у душу народа и доказали да нема те ствари која им је света, и да не постоји црвена линија која се на прелази. Од Вуковића ништа друго нисмо ни очекивали, јер од момента преузимања функције градоначелника дјелује острашћено, и умјесто да води град на квалитетан начин преузео је улогу партијског јуришника који лови непријатеље по Црној Гори. Сигуран сам да га је то препоручило у предсједништво ДПС-а и сад мора свим силама да оправда припадност друштву најоданијих, јер су се и поједине његове партијске колеге питале одакле он тамо. Ауторитет га сигурно није препоручио, јер да га има не би морао запосленима у Главном граду да пише писма да се пристојно обуку и дођу на вријеме на посао. Скоро је на једном гостовању устврдио да је Демократски фронт прије 4 године покушао да изврши државни удар, и ако му је свака истина као та, нека је Бог на помоћи грађанима Подгорице док је он на челу града. Преживјела је Подгорица многа понижења, па ће и овакво понашање градоначелника јуришника.

 

Одборник Демократског фронта Главног града

 

Владимир Булатовић