Поводом откривања споменика црногорским комитама на Тргу Саве Ковачевића у Никшићу, ДНП истиче да је Мило Ђукановић у свом говору наставио са подјелама у црногорском друштву, у свјетлу резулуције ДПС-а о 1918. години, оцијенила је др Вера Булатовић, посланица Демократског фронта и чланица Предсједништва ДНП-а.

„Данас је на откривању споменика комитама наставио и са својим контроверзама, јер се разликује од оног Ђукановића из 1998. године, који је саопштио да је 1. децембар 1918. године један од најсвјетлијих датума у нашој историји, из којег је и настала СФРЈ“, рекла је Булатовић и додала:

„Двадесет година касније Ђукановић саопштава да сви они, који прослављају 1. децембар 1918. године, славе печат издаје и срама, иако су и комити, којима данас подиже споменик у циљу промоције личне власти, сви до једног били за федерално уређење државе, а већина њих се у годинама након 1918. јавно и покајала и затражила опроштај. Управо због оваквих ретерирања Ђукановића, не би било чудо да исти он, кроз више година, кад више не буде ни предсједник ни премијер, поново промијени свој став према овом и сличним историјским датумима“.

Булатовић је нагласила да је у Црној Гори је, на жалост, данас у моди да режим подиже споменике и статуе, кад већ не може подићи стандард грађана и степен владавине права.

„На овај начин власт преко неких примјера из прошлости настоји да ушићари нешто за себе данас. И да покаже како јој је наводно много стало до наше историјске прошлости. Умјесто да се власт избори са немаштином грађана, с превлашћу криминала и корупције, грађани ће се по улицама и трговима ускоро сударати с постаментима споменика“, сматра Булатовић и закључује:

„Овај режим очигледно нема ништа добро да понуди грађанима у будућности, па покушава да их враћа у давно прошло вријеме у циљу шминкања бесправне државе, уз одсуство владавине права, и сиромаштво грађана у земљи задуженој код међународних кредитора већ неколико милијарди. Стога је исфорсирано родољубље актуелног режима провидно и депласирано, као замјена теза и бацање прашине у очи грађанима Црне Горе о хиперпатриотизму Ђукановића и његових добро удомљених патриота у и око власти. А, рекавши на откривању споменика како никад више не смијемо допустити да нам насљеђе буде оруђе било чије политике, Ђукановић је управо и говорио у том стилу, и још једном негирао самог себе„.