Вукићевић: Мјере владе уопштене, одлoжити кредите по аутоматизму

Вукићевић: Мјере владе уопштене, одлoжити кредите по аутоматизму

Јуче усвојене мјере Владе које су презентоване црногорској јавности су превише уопштене, и у великој мјери недовољно појашњене. Између осталог изостављене су и двије веома битне мјере, за које сматрамо да су се морале наћи међу усвојенима јер су од изузетног значаја за период који је пред нама, а тичу се кредитирања мањих фирми и одлагања одређених дажбина за грађане. Имали смо прилике да чујемо да су из пакета мјера предвиђених за привреду изостављени људи који заправо трпе највећу економску штету у читавој овој новонасталој ситуацији. Тако су из мјера владе изузети предузетници и мале фирме које се баве занатством, услужним дјелатностима, трговином. Управо су мали предузетници један од кључних дјелова привредног система, и морамо омогућити њихов опстанак, из тог разлога Демократска народна партија позива Владу да у хитном поступку отвори и посебну кредитну линију за све оне који своју предузетничку дјелатност обављају у секторима који су изузети из мјера које су усвојене. Подсјећамо да су из мјера Владе изузети фризери, козметичари, власници цвјећара, малих трговинских радњи, таксисти, а сви су онемогућени са раде у овим ванредним околностима, те ће несумњиво претрпјети велику штету за вријеме овог застоја, а многи ће бити принуђени и да затворе своје радње.

У Демократској народној партији сматрамо да се међу мјерама владе морала наћи и мјера одлагања плаћања дажбина за период до три мјесеца, и предлажемо да се и та мјера усвоји у што краћем року.

Такође у дијелу око одлагања отплате кредите треба измијенити усвојену одлуку на начин што одлагање плаћања кредита треба да буде по аутоматизму, осим за оне клијенте који желе да наставе са отплатом, а који би и даље наставили да плаћају своје мјесечне обавезе или оставити обавезу банкама да контактирају своје клијенте, а не да клијенти подносе захтјеве, јер је много старијих лица корисника кредита која нису у могућности да подносе захтјеве електронским путем.

У Демократској народној партији смо и те како свјесни да су усвојене мјере владе противуставне јер је за њихово доношење потребно увођење ванредног стања, али због ситуације у којој се Црна Гора налази не желимо да експлоатишемо ту чињеницу, већ овим предлозима желимо да дамо допринос да се ова тешка ситуација што лакше превазиђе.

Још једном позивамо грађане да буду одговорни и чувају своје здравље, али исто тако позивамо Владу да уважи ове предлоге.

Маја Вукићевић, потпредсједница Демократске народне партије