Један дио режимских медија, политичких партија, и оних који управљају основном школом “Југославија”, обрушио се на учитељицу Раду Вишњић након фотографије на којој су дјеца с тробојкама, на којима су нацртане фигуре струмфова.
Учитељица Вишњић изложена је притиску и прогону све под плаштом тобожње бриге за дјецу и њихову заштиту. Али такву бригу, наравно, нијесмо видјели кад су дјеца досад небројено пута злоупотријебљавана у политичке сврхе од стране владајуће структуре, па чак ни кад су у вртићу, у функцији иконографије, дочекивала и Мила Ђукановића, а дјеца у Рожајама тјерана да машу турским заставама, притом уз изузетно неприкладан програм за дјецу тог узраста.


Тада, наравно, није било оволике исфорсиране бриге режимског дијела јавности за заштиту дјеце, јер биће да је у случају с учитељицом Вишњић проблем тробојка. Застава краља Николе, застава краљевине Црне Горе, застава под којом смо извојевали неке од највећих историјских побједа, застава под којом су наши преци стварали историју Црне Горе, сада, због прекрајања историје и бројних манипулација режима, испаде непожељна.
То је апсурд времена у којем живимо, а то је истовремено и затирање историје. Режим тробојку прогони, а Ђукановић је с њом раксрстио баш као што је раскрстио и са славном историјом наше земље исписујући нову, вјештачку, хибридну историју, подобну за режимске манипулације.
Зато су сада на удару и просвјетни радници који представљају отпор таквом безнађу, часни просвјетари који не желе да уче дјецу некаквој новокомпонованој историји, при чему их је посланик владајуће коалиције Нововић на почетку полугодишта и упозорио да пазе шта раде.
Демократска народна партија осуђује лицемјерно понашање режима према учитељици која је подигла и васпитала многе генерације, осуђује атаке на њу само зато што се не одриче тробојке, која је до само прије 15 година била национална застава.
Таква режимска репресија према овој узорној просвјетној радници је дегутантна, тим прије што се не сјећамо да се тако реаговало на трбушни плес, и на турске и санџачке заставе, које су се вијориле по Рожајама на отварању вртића. И то све пред очима усхићеног министра просвјете Шеховића, који због тога ничим није ни одговарао ни трпио било какве посљедице.

МАЈA ВУКИЋЕВИЋ,
ПОТПРЕДСЈЕДНИЦЕ ДЕМОКРАТСКЕ НАРОДНЕ ПАРТИЈЕ