Вукићевић у отвореном обраћању представницима ЕК: Престаните да подржавате диктаторске режиме

Вукићевић у отвореном обраћању представницима ЕК: Престаните да подржавате диктаторске режиме

Данас, када са поносом славимо велику побједу над фашизмом, присјећајући се храбрости и одлучности савезничких снага у одбрани човјечанства, дочекујемо Дан Европе у моменту највеће политичке, друштвене, економске и здравствене кризе у модерној историји.

Седам деценија од усвајања Шуманове декларације и остваривања племените идеје европског уједињења, очувања мира и сигурности, права и правде, заједништва и солидарности, Европска унија се суочава са нагомиланим проблемима и све већим незадовољством и разликама међу државама. Све отуђенија од европских грађана, бирократски изнурена, демагошки настројена, све мање демократска и европска, данашња Европска унија полако постаје све непривлачнија и сопственим чланицама, али и земљама кандидатима које, изнурене бесомучним обећањима на дугом штапу и бескрајним реформама без суштине, све више постају подијум за разне глобалне и унутрашње сукобе који стварају све већу неизвјесност и опасност која пријети читавом континенту.

У овим тешким и одлучујућим моментима, када се урушава европски систем вриједности, а Унија налази на раскрсници између пропасти и препорода, нема много разлога ни простора за славље. Зато, умјесто честитке и флоскула о великој љубави, солидарности и напретку, на овај дан желимо да упутимо апел вама, челницима Европске уније.

Смогните снагу и одважност коју су имали наши преци када су се борили за правду и слободу, и признајући сопствене слабости и грешке вратите повјерење европских народа у вриједности које су некада окупиле земље Европе и којима тежимо и ми у Црној Гори. Престаните да подржавате диктаторске режиме, политичко и правно насиље у земљама сувише дуго оптерећеним интеграционим процесима и почните да се истински залажете за владавину права и демократске принципе о којима тако узвишено говорите. Ослушните потребе грађана и своје велике ријечи преточите у дјела. У супротном, бојимо се да ће Брегзит бити само почетак краја европског сна, који нико од нас не жели.