“Када смо, послије локалних избора, ми, доље потписани одборници, добили мандате од својих суграђана, надали смо се да ћемо, својим радом у локалном парламенту допринијети унапређењу квалитета њихових живота и тако оправдати њихово повјерење.
Данас, након скоро двије године, сматрамо да би учешћем у раду тог истог парламента, не само издали те исте грађане, већ и да би индиректно допринијели одржавању фашистичке климе, која се евидентно створила изгласавањем срамног Закона о слободи вјероисповијести.
Да Црна Гора све више личи на фашистичку творевину, у чијем раду законодавних органа, би је директно подржавали, што не долази у обзир, говоре и следеће паралеле:

– Фашисти су у Берлину 10. маја 1933. године спалили књиге непожељних аутора, међу којима је била књига Хајнриха Хајнеа у којој је аутор написао:”Тамо гдје спаљују књиге, спаљиваће и људе!”
Да обожаватељи лика Томпсона ниjeсу далеко од оваквог чина, говори и чињеница да су сви наши писци, у свијету признати и препознати, протјерани из читанки наше дјеце, само из разлога јер су Срби.

– Свијет памти Кристалну ноћ, која се догодила 9. Новембра 1938. године, у којој су разуларени фашисти побили на десетине јеврејских цивила, уништили седам хиљада њихових дућана и синагога.

Господо из ДПС-а, ви данас прогоните и последње Србе који раде у државним установама, док сваком малом, вама неподобном привреднику шаљете пореске инспекторе, док дио буџетских средстава и народног новца преливате у тајкунске фирме, кроз беспотребне и бесмислене пројекте бетонаже и асфалтирања, онога што сте већ асфалтирали прије само пар година.

– Двије недјеље након настанка геноцидне НДХ, 25. Априла 1941. године, наступа и забрана ћириличног писма, ви сте је већ одавно прогнали из свих јавних установа и јавног сервиса.

Павелићева НДХ је једина држава на свијету која је имала злогласни логор Јастебарско у којем су мучена и убијана српска дјеца. Ви данас, на улицама наших градова, пребијате нашу дјецу, чији је једини гријех мирни протест због хапшења владике Јоаникија и свештенства.
Такође, свједоци смо репресије и злоупотреба свих институција, па чак и судске власти, јер је постало нормално да свако мало наше грађане приводите и тамничите, а искључиво из разлога јер су препознати као противници фашистичког владајућег режима.

За ову суморну и трагичну атмосферу у којој се налази скоро читава Црна Гора, искључивог кривца видимо у ДПС-у. Свјесни свог политичког суноврата и економске агоније која нас очекује након пандемије корона вируса, а који је последица ваше владавине, ви настављате поларизовати друштво, злоупотребљавајући чак и неформално ванредно стање. Стварајући климу, у којој се најбоље сналазите, покушавате да од вјерујућег становништва направите непријатеље, а свјесни чињенице да народ више неће да ћути и толерише да му отимате још јeдино што му је остало, а то су светиње.
Ми смо свјесни, да је ваше понашање искључиво последица страха који су проузроковали најмирнији, најдостојанственији и најдуховнији скупови – литије.
Сва ова поређења нијесу случајна, већ јасан показатељ у ком правцу нас водите, и јасан показатељ да имате исту матрицу као НДХ.

Због свега наведеног, ми, доље потписани одборници, вас обавјештавамо да ћемо послушати препоруке вашег НКТ-а, те држати од вас дистанцу, како социјалну, тако и физичку, моралну и духовну. Свакако смо свјесни да је сваки констуктивни рад са вама немогућ, и да ћете и на овој сједници наставити да обмањујете овај народ, којем се одавно десио егзистенцјални суноврат.

Такође, ми, доље потписани одборници, вам дајемо ријеч, да нећемо мирно чекати неки нови Аушвиц и Јасеновац, као ни жуте траке и црвене тракторе.”

У Бијелом Пољу, 18.05.2020.

Одборници СО Бијело Поље:

– Јелена Кљајевић, дипл. правница
Портпаролка ДНП
Предјседница ОО ДНП Бијело Поље
Члан предсједништва ДНП

– мр Бојана Фуртула, магистар државно правних студија
Потпредсједница ОО Демократа Бијело Поље
Члан ГО Демократа

– Марко Љујић, дипломирани Економиста
Предсједник ОО Демократа Бијело Поље
Члан предсједништва Демократа
Члан ГО Демократа

– др Никола Раосављевић, спец. Опште медицине
Предсједник ОО БП УЦГ
Члан предсједништва УЦГ