Драган Копривица добитник награде „Радоје Домановић“

У Удружењу књижевника Србије, у Француској 7, додијељене су награде “Радоје Домановић” за 2018. годину. У категорији страних сатиричара (“Екселенција сатире”), ово најстарије и најугледније интернационално признање за хумор и сатиру на балканским и ширим просторима, Драгану Копривици је уручио један од водећих свјетских афористичара, Александар Чотрић из Београда.

Копривица је награду добио за књигу афоризама “Етида у ЦГ-молу” у едицији једног од најугледнијих црногорских издавача, подгоричког “Унирекса”.

О добитницима је одлучивао Жири у саставу: Радомир Андрић (предсједник) и чланови Милован Витезовић, Петар Жебељан, Витомир Теофиловић, Слађана Митровић, Радослав Тилгер и Александар Чотрић.

У поздравном говору Копривица је истакао да му је велика част што прима награду УКС са именом творца српске алегорично-сатиричне приповијетке, и да импонује састав еминентног Жирија, који чине афористичари и сатиричари највишег нивоа. Стога и не чуди, како је навео, што је Србија од Пољске преузела штафету афоризама у свјетским оквирима, и тим поводом је оцијенио:
“Српски афоризми данас највећег су домета, па могу, као балистички пројектили духа, након лансирања из Србије, облетјети читаву Земљину куглу, и с високим степеном прецизности у повратку погодити било коју неуралгичну тачку на територији Србије. Но, и поред тога, Србија остаје велика тајна, а Црна Гора је већ очигледно проваљена.

Такође је истакао да је почаствован и што је један од лауреата награде “Радоје Домановић” за стране сатиричаре, уз добитнике из Пољске, Русије и Македоније, уз опаску да се у Србији осјећа као гост, али и као домаћи, те у сличним случајевима треба формирати и категорију: гости а домаћи.

Копривица се истовремено срдачно захвалио Министарству културе Црне Горе, и Комисији за суфинансирање пројеката у области умјетности, која му, због политичке неподобности, разним правничким зачкољицама већ дужи низ година, па ни овог пута, није додијелила никакву финансијску подршку, а “Етида у ЦГ-молу” добила велико међународно признање. Зато ће Министарству културе на Цетињу послати примјерак књиге с посветом, у знак захвалности за неучињену финансијску подршку.
У свом обраћању Жирију и присутним ствараоцима прочитао је и свој афоризам: „Не треба свугдје одвајати жито од кукоља: код нас се кукољ сам издвојио и, радећи против жита испод жита, стао на чело жита.“

Након додјељивања признања, Копривица је члану Жирија, Александру Чотрићу, поручио да га и колеге из Црне Горе доживљавају као афористичара свјетског формата, и пожелио му нове домете у жанру за одабране.