Државно-мождани

Државно-мождани

Пише: Проф. др Драган Копривица

Наслов овог осврта могао би гласити и: „Заклела се земља Рају…“, а аутор искрено жели да режимски манипуланти током емисије са свједоком-сарадником Синђелићем око тобож-државног удара нијесу доживјели ни лакши мождани.

Углавном, историја се понавља: овога пута Синђелић је дигао у ваздух и себе и читаву трулу конструкцију оптужнице. И, као кључни свједок, ставио кључ на све монтаже режима, које ће остати у Антологији лажи 21. вијека. Можда би зато Синђелића неки режимски судија одовуд сад казнио не с петсто евра, него с петсто батина, али је он сад за батине недоступан, далеко од сваке базне станице.

Иако се читава трезвена Црна Гора према монтираном судском процесу већ одавно односила с индигнацијом и уз подсмијехе, а режимски правосудни органи, по наредби одозго, гурали наслијепо у ћорсокак, сад су из мистериозног језера изрониле не пушке, него лажи. Скандалозни судски процес је заокружен признањем Синђелића, па су они, који су другоме постављали замку, сад у њу ухватили сами себе. То се морало десити прије или касније, јер није узалуд речено да је правда спора али достижна. Али је куриозитет што је овога пута правду требало бранити од судова. Али, у Црној Гори, земљи чуда, ништа није чудно, па ни то што режим и сам од себе пуца по свим шавовима, као пренапрегнута конструкција и перспективна рушевина.

Колико је Црна Гора, захваљујући влади Црне Горе и владару, у бизарној позицији, говори и детаљ да тек слиједе завршне ријечи осумњичених за државни удар, а удар раскринкан. Треба да услиједе ријечи оних, којима је робија већ била спакована у корист лика и дјела великог Вође, али ту више не помаже ни ловћенски тајнослијепац. Једини смислени поступак би био да се прекине фарса око државног удара чак и без потребе изјашњавања осумњичених.

Све је на крају, кад су маске пале, испало тужно и отужно, али ће правда чак и у поробљеној Црној Гори тријумфовати. Ко чека, дочека. Грађани ове земље су и предуго чекали на зрачак истине у помрчини правне државе. А, колико су режимски моћници изгубили контролу, не би чудило да сад јуришају на амбасаду Србије и киднапују Бранку Милић, јер на неког морају искалити свој немоћни бијес и нервозу, свјесни да им се брижљиво грађена пирамида моћи и новца урушава.