Зоговић: Официрима да буду узор Путник, Мишић, Степановић и Вукотић, а не Туђман (ВИДЕО)

Зоговић: Официрима да буду узор Путник, Мишић, Степановић и Вукотић, а не Туђман (ВИДЕО)

Данас је пред нама један прилично неуређен, контрадикторан и тргикомичан предлог закона са циљем да се непримијећено легитимишу скривене намјере и обесправљивање припадника војске Црне Горе, рекао је Милун Зоговић, посланик Демократског фронта, на данашњој сједници Скуштине Црне Горе.

Парламент расправља о Предлогу закона о измјенама и допунама Закона о Војсци Црне Горе.

„Овим предлогом закона чланом 31 ставља се знак једнакости измедју очувања територијалног интегритета Црне Горе и напримјер Албаније или Хрватске, јер је интерес НАТО-а главни државни интерес Црне Горе, тако да ће наши војници потенцијално морати да гини за интересе, например Хрватске и Тиране или да ратују против војске Србије на Космету“, истакао је Зоговић и додао:

„Господа из власти нас деценијама убјеђује да Црна Гора нема непријатеље, те да је професионална војска најбољи безбједносни оквир. Како то, да док нисмо били чланца НАТО-а није било потребе за резервним саставом, а сада да је то императивна обавеза о чије огушивање се прописује новчана казна до 1500 евра“.

Зоговић истиче да се намеће и обавезност одласка у НАТО мисије како би се додатно промовисао принцип добровољности на ваш начин.

„Законски текст није могао да сакрије шаљивост и „вицкавост“ па се у члану 23 постојећег закона поред ријечи структура сензационално додају и ријечи бројна.

„Прописује се такође и уговорно школовање и одабир војне академије на којој ће се школовати будући официри. Нашим официрима у складу са витешком црногорском војничком традицијом узори би требали бити Радомир Путник, Живојин Мишић, Степа Степановић, Петар Бојовић, Јанко Вукотић као и бројни хероји из недавних ратова који су бранили народ и слободу. А ви господо кадете шаљете да се обучавају на војној академији која се зове ни мање ни више него Др Фрањо Туђман. Па не би чудило да уведете и обавезне часове тортуре, код Тачија и Харадинаја како би преносили лична искуства у вађењу органа“, оштро је осудио Зоговић и нагласио

„Посебно је проблематично што се овим законом отвара могућност за законит прогон, на вјерској политичкој или некој другој основи. Чланом 44 предлога измјена закона уводи се категорија такозваних „безбједносних сметњи“ као услов за унапређење и постављање на формацијско мјесто. А Министарство одбране ће ближим прописом уредити питање такозваних „сметњи“.

Зоговић додаје да ће министар Бошковић неометано чак и законито у складу са накарадним измјенама, моћи да настави прогон „непоузданих елемента“ како у режимским круговима ословљавају оне који нијесу „дукљани“ и који не подржавају политику актуелне власти.

„И док сте се деценијама обрушавали на ЈНА, Војску Југославије и Војску Србије и Црне Горе, овим законом прописујете могућност почасних чинова за официре који су припадали тим, по вама непријатељским армијама, а за награду ће те се сјетити да те официри позовете на прославу дана безбједности, као свједоке војничке традиције“, сматра Зоговић и закључује:

Поштовани грађани, војници и официри, не смијемо дозволити да нашу часну војничку традицију замагле пар деценија власти ДПС-а која је на издисају. Нема веће части и привилегије него бити наследник часне и витешке војничке традиције Црне Горе са Мартинића, Круса и Мојковца. И завршићу са омиљеним цитатом ДФ-а Ко смије тај може, ко не зна за страх тај иде напред“.