Кнежевић: Апсурдно да сједимо у парламенту ако Влада добије подршку

Кнежевић: Апсурдно да сједимо у парламенту ако Влада добије подршку

Даљи боравак остатка опозиције у парламенту био би апсурдан уколико Влада премијера Мила Ђукановића добије подршку у Скупштини, оцијенио је предсједник Демократске народне партије ДНП Милан Кнежевић, наводећи да посланици Демократског фронта ДФ неће присуствовати сједници на којој ће се расправљати о тој иницијативи.

Кнежевић је указао да иницијатива за гласање о повјерењу Влади јасно прецизира да премијер Мило Ђукановић мора обезбиједити 41 посланика уколико жели да продужи мандат свом кабинету.

„Актуелни друштвено политички тренутак, али и састав Ђукановићеве Владе јасно упућују да судбина иницијативе зависи од СДП-а као режимске странке, али и од Позитивне која формално слови за опозициону странку, али се понаша као да је саставни дио власти“, рекао је Кнежевић у интервјуу за агенцију МИНА.

Он је казао да ако СДП и Позитивна буду гласали против повјерења што би требало да буде политички логично, Ђукановићева Влада ће пасти.

„Подсјетићу, Ранко Кривокапић је прије два мјесеца најавио да ће СДП покренути питање повјерења Влади одмах након одлуке министарског Савјета НАТО–а, али га је Ђукановић предухитрио, тако да СДП – у остаје да гласа против повјерења Влади, или да у случају подршке Влади потпише коначну еутаназију своје партије“, оцијенио је Кнежевић.

Он је рекао да уколико Позитивна буде гласала за Ђукановићеву Владу онда ће то бити, како је казао, класични примјер политичке корупције и доказ да избори у оваквом амбијенту немају смисла. „Али и потврда да је ДФ био у праву што се одлучио за протесте као једини одговор на институционална непочинства режима“.

Кнежевић је оцијенио да је након, како је навео, краха дијалога остатка опозиције са Демократском партијом социјалиста и СДП, сваком јасно да само протести, као једини преостали вид политичке борбе, могу обезбиједити одржавање фер и демократских избора.

„Најновија дешавања у вези са гласањем за анексе уговора за Краљичину плажу и Милочер додатно потврђују да у Скупштини Црне Горе цвјета политичка корупција која ће, уколико не дође до формирања прелазне Владе, одредити исход и наредних избора“, рекао је Кнежевић.

Он је оцијенио да се дијалог остатка опозиције са Ђукановићем и Кривокапићем претворио у, како је навео, монолог предсједника ДПС–а који је одбацио сваку могућност разговора о прелазној Влади.

Кнежевић сматра да, ако се томе дода и посљедњи Ђукановићев потез кроз иницијативу о гласању повјерења Влади, јасно да рад у радној групи више нема никаквог смисла.

„Уколико Ђукановић буде обезбиједио потребну већину од 41–ог посланика, онда даљи боравак у парламенту постаје апсурдан, јер ће предсједник ДПС–а са обновљеним „легитимитетом“ и новом – старом већином организовати унапријед покрадене изборе“, рекао је Кнежевић.

Он је поновио да остатак опозиције, без обзира што међу њима постоје озбиљне разлике, мора повући једини преостали потез – напуштање Скупштине и заједничко организовање протеста.

„Ми у ДФ-у не споримо право и избор колега из опозиције да Кривокапић након краха преговора постане лидер дијела опозиције. То је њихов легитиман приступ који су од почетка заступали, али не могу очекивати од нас да подржимо Кривокапића за лидере читаве опозиције, јер се ради о најважнијем Ђукановићевом саучеснику у пројекту дводеценијског девастирања Црне Горе, који би на овај начин био аболиран“, поручио је Кнежевић.

Он је оцијенио и да формирање анти НАТО коалиције представља друштвену неминовност и одговор већинског становништва Црне Горе које се противи учлањењу у тај савез.

Кнежевић је подсјетио да је на сједници Главног одбора ДНП–а 20. децембра добио мандат да почне активности на формирању анти НАТО коалиције садржаних у акционом који ће убрзо презентирати црногорској јавности.

Он је објаснио да је у том правцу већ разговарао са одређеним политичким субјектима, НВО сектором, независним интелектуалцима, који су спремни да дају свој допринос у анти НАТО савезу.

„Организовањем анти НАТО концерта 13. јануара настављамо активности започете 12. децембра, а све у правцу још снажнијег промовисања идеје војне неутралности коју би нам гарантовале Русија и НАТО, и организовањем фер и демократског референдума“, казао је Кнежевић.

Он је поручио да као иницијатор идеје о анти НАТО коалицији, без сујете, поздравља активности Социјалистичке народне парије на прикупљању потписа грађана за организовање референдума.

„Позивам све чланове и симпатизере ДНП-а да дају свој потпис за ту иницијативу, јер се не ради о ускостраначкој промоцији, већ о општој идеји коју би сви требало да подржимо. Вјерујем да ће СНП у кратком року успјети да прикупи 40 хиљада потписа и тако допринесе активностима анти НАТО коалиције које ће у наредним данима бити интензивиране кроз различите промотивне моделе“, казао је Кнежевић.

На питање да ли је могуће да анти НАТО коалиција наступи заједно на избрима, он је рекао да она у овом тренутку није замишљена као изборна, већ као легитиман одговор на већ формирану НАТО коалицију.

Кнежевић сматра да се сви политички субјекти чије се чланство противи уласку наше државе у НАТО морају удружити и координирати активности којима се штити већинска воља грађана Црне Горе.

Он је рекао да не прихвата тезу једног броја јавних личности да је то питање подјела, и да се истовремено може бити за, против, и да те не интересује питање НАТО интеграција.

„Такав приступ директно иде на руку Милу Ђукановићу, јер он користећи ове ставове ствара фикцију како је његов лични интерес постао и државни“, рекао је Кнежевић.

Он је упитао да ако је то питање маргинално и небитно, зашто га стално потенцирају амбасаде водећих светских држава, код чијих, како је навео, првих секретара, лидери једног броја опозиционих партија редовно иду на консултације, иако је њихово чланство против уласка Црне Горе у НАТО, а они редовно или немају став, или га сопштавају као да су за НАТО.

„Никог нећемо молити, нити посебно позивати да буде у анти НАТО блоку, јер се не ради ни о каквом патриотском монополу, већ преузимању обавезе и одговорности пред нашим грађанима. Уосталом, тако је било и 1999. године, једни су бранили земљу од агресије, а други су помагали агресору промовишући велеиздају као патриотски чин“, закључио је Кнежевић.

Аутор: Агенције