Брутална демонстрација силе мађарске полиције према избјеглицама на српско-мађарској граници која је шокирала читав свијет, право је лице „вриједности“ које баштини НАТО алијанса и Мађарска као њена чланица и уједно контакт-земља Црне Горе за НАТО.

Драматичне слике пребијања новинара, бацање сузавца на избјеглице, употреба водених топова на мајке са дјецом, најјаснија су потврда натовског поимања мира, демократије и поштовања људских права. Тиме је на најотворенији начин читава свјетска јавност могла да се увјери у методе које једна чланица НАТО алијансе користи у циљу „очувања националних интереса и система успостављеног по НАТО стандардима“ а чије суровости су на својој кожи осјетили и грађани Црне Горе.

Зато је врхунац лицемерја да Мађарска, која је у неколико дана успјела да погази фундаменталне норме међународног права и угрози Шенгенску зону, лобира за учлањење Црне Горе у НАТО пакт, катарзично најављујући свеукупни просперитет и невиђене бенефите за црногорске грађане.

Иронија читаве ситуације је да су управо илегалне војне интервенције НАТО-а довеле до масовних миграција становништва и таласа избјеглица које су преплавиле Европу, а над којима сада те исте чланице врше поновно насиље. Сценарио који је нама  добро познат и чије су се последице чврсто „примиле“ на Владу Мила Ђукановића која по сваку цијену жели да увуче Црну Гору у НАТО пакт, како би се, како наводи премијер,  „елиминисала свака могућност да Црна Гора икада више у историји буде мета НАТО-а“. Тиме је јасно да свјесно одрицање од суверенитета и препуштање будућности Црне Горе вољи алијансе чијим бомбардовањем су страдали невини људи, није никаква борба за просперитет и сигурност, већ голи страх за сопствене позиције оних који сједе у Влади и врхунски цинизам.

Поучена искуствима из прошлости, али и сурове реалности и безуспјешних покушаја Европске Уније да ријеши избјегличку кризу и очува оно што је остало од европских вриједности, сасвим је јасно да Црна Гора мора одбацити идеју о чланству у НАТО војној алијанси, очувати суверенитет, дајући свој допринос очувању глобалне безбједности из позиције војно неутралне земље. На таквим позицијама и уз темељне реформе, Црна Гора има историјску шансу да изгради демократску државу са новим системом вриједности, у сусрет коначном учлањењу у Европску Унију.