Лидер ДНП-а и члан Предсједништва ДФ-а Милан Кнежевић је рекао да је ДФ спреман на дијалог о саставу и начину формирања прелазне владе, а Ранко Кривокапић у том дијалогу може бити само један од учесника, уз претходну смјену министра унутрашњих послова Рашка Коњевића.

Он је „Дану“ рекао да је Демократски фронт у неколико наврата саопштио да је челник парламента и СДП-а делегитимисао себе као медијатора за рјешавање било какве кризе.

Кривокапић је својом улогом од почетка наших протеста 27. септембра до данашњег дана себе делегитимисао као медијатора или кључ рјешења било какве кризе у Црној Гори. Ради се о политичкој индивидуи која је 2013. потписала споразум са опозицијом којим је требало да се процесуирају главни актери афере „Снимак”, да би на крају члан његове партије на анкетном одбору био уздржан. Такође, ради се о политичкој персони која је све вријеме тврдила да су предсједнички избори покрадени, да би у парламенту његови посланици били уздржани приликом гласања за Лекс специјалис којим је требало прогласити изборну крађу“, поручио је Кнежевић.

Он наводи да зато ДФ „нема намјеру да учествује у операцији спасавања редова Ранка на округлим столовима и бесконачним чајанкама, тим прије што смо директно саопштили да смо спремни на дијалог о саставу и начину формирања прелазне владе”.

Кривокапић у том дијалогу може бити само један од учесника, уз претходну смјену министра Рашка Коњевића, који је газећи Устав и законе ове државе наредио бруталну репресију и пребијање мирних демонстраната. ДФ још једном понавља да протести представљају једини преостали вид политичке борбе који може довести до формирања прелазне владе, а вјерујемо да ће и остали опозициони субјекти убрзо увидјети неминовност оваквог политичког дјеловања“, казао је Кнежевић.

Он је рекао да у Демократском фронту настављају са скуповима, данас у Даниловграду, а у суботу у Никшићу.

„Спремни смо и на ново опкољавање институција и организовање великог народног окупљања у Подгорици“, подвукао је Кнежевић.

По његовом суду, евентуални договор дијела опозиције са СДП-ом који би настао као плод актуелних иозива за преговоре имао би нешто мању тежину од евентуалног договора ДПС-а са Позитивном.

Да подсјетим, Кривокапић организује округли сто за који унапријед зна да на њему неће бити Ђукановића, као што зна да му Дарко Пајовић, који ће можда доћи, неће дозволити било какво прекомпоновање власти, већ ће заједно са мањинама подржати ДПС. Дакле, што се тиче ДФ-а сваки договор који би изневјерио већинску жељу грађана Црне Горе за фер и слободним изборима додатно ће продубити друштвено-политичку кризу, а актери таквих договора ће морати да преузму јавну одговорност“, каже Кнежевић.

Он наводи да Коњевић више од годину дана опструира имплементацију изборног законодавства, јер би након располућења партије које су доживјели на конгресу, најрадије одложио изборе до 2050. године само да наставе своје паразитско бивствовање на порушеним темељима државе коју су заједно са Ђукановићем опустошили.

Електронска идентификација бирача је само један од услова за фер и демократске изборе, који се не може сматрати испуњеним док не буде тестиран у неколико.црногорских градова, а то би и политичким лаицима требало да буде јасно. А ко може бити гарант да ће ново изборно законодавство спријечити злоупотребу ресурса из афере „Снимак”, коришћење црних фондова, притисак на бираче и манипулације у бирачком списку, ако то не уради прелазна влада на којој инсистирамо“, сматра Кнежевић.

По оцјени Кнежевића, јасно је да громопуцатељном најавом како ће електронска идентификација бити готова у јануару, Коњевић покушава побјећи од евидентне одговорности и обманути јавност како су сада испуњени сви услови за поштене изборе, не би ли још једном истрговали који мандат на заједничкој листи са ДПС-ом.

Јер, не треба заборавити, крађом гласова на изборима ДПС је крао и за СДП, па је тако у сразмјерној заступљености на коалиционој листи, умјесто тада реалних пет, ова партија добила још три украдена мандата. Тада Ранку и Рашку није сметало да док Ђукановић претаче мед они лижу прсте. Али се сад налазе у проблему јер је мед исцурио, а прсти су им влажни од сузавца који су бацали на народ, па им се више плаче него што им се облизује“, сматра Кнежевић.

 

Извор: ,,ДАН”