Кнежевић: Мугоша се ставила на страну ДПС-а и прекршила Устав

Кнежевић: Мугоша се ставила на страну ДПС-а и прекршила Устав

Предсједник Демократске народне партије Милан Кнежевић упутио је молбу судији Вишег суда Сузани Мугоши за дозволу напуштања Главног града у којој наводи да је принуђен на такав корак.

„Свјестан чињенице да је, у тренутку док Вам пишем овај поднесак, актуелан захтјев за Вашим изузећем, који су поднијели адвoкати Мироје Јовановић и Душан Радосављевић, као и свјестан чињенице да је мој бранилац Душан Радосављевић већ поднио жалбу Ванрасправном вијећу тражећи преиначење мјере надзора којом ми је забрањено напуштање територије Главног града, али потпуно увјерен да ће и захтјев за Вашим изузећем, као и жалба ванрасправном вијећу, бити одбијени, принуђен сам да Вам овим поднеском затражим дозволу за напуштањем територије Главног града“, наводи се у молби Кнежевића.

Он истиче да вјерује да је Мугоши у ових двије и по године судског процеса за тзв. државни удар позната неспорна чињеница да је он предсједник парламентарне странке, а самим тим и посланик у Скупштини Црне Горе, који упркос апсурдној дужини судског процеса, има обавезу да обавља своје партијске и посланичке активности.

Мјера надзора одузимања путних исправа коју сте донијели 6. јула 2017. иако обилује недореченостима, макар је у једном била јасна, а то је да се на мој образложени захтјев за враћањем путних исправа, исте могу вратити ради обављања посланичке функције. Подсјетићу Вас да сам се у неколико наврата обраћао Вишем суду не би ли ми одобрио одлазак у Стразбур, и учешће на Парламентарној Скупштини Савјета Европе, чији сам члан, али и за одласке у Русију и друге европске и  државе региона, и да сте увијек одбијали моје аргументоване разлоге, побијајући на тај начин сопствено решење од 6. јула 2017. Најновијим решењем од 28. јануара иако нисам прекршио ниједну досадашњу мјеру надзора, не само што сте угрозили претпоставку моје невиности и право на обављање посланичке функције, већ сте, што је скандалазно, најавили и осуђујућу пресуду у монтираном политичком процесу који се води против мене. Констатујући да је забрана мог напупуштања Подгорице „у интересу демократског друштва“, Ви сте се брутално ставили на страну владајуће политичке партије, која у политичкој организацији коју представљам види главног противника. Другачије се не може тумачити Ваше најновије решење које осим што је потпуно неживотно и неодрживо, у потпуности је политички мотивисано и инструирано, јер ја никад нисам, на Вашу и жалост режима, имао намјеру да бјежим из државе, скривам се од правосудних органа или на било који начин опструирам досадашњи судски поступак“, истакао је Кнежевић.

Он је подсјетио да га је, управо Мугоша удаљила до краја доказног поступка, онемогућивши му, како је навео, право на правично суђење.

Сада покушавате неуставним и незаконитим рјешењем да ми онемогућите обављање посланичке функције, директно задирући у законодавну грану власти. Пошто претпостављам да нисте упознати са изборним системом у Црној Гори, морам Вас обавијестити да ја нисам изабран у изборној јединици Подгорица, већ су за мене гласали грађани из свих црногорских градова. Следствено томе, имам обавезу као предсједник партије и посланик у Скупштини да развијам интензивну комуникацију са нашим чланством, општинским одборима и другим органима партије, који статутарно нису везани за Подгорицу„, додао је Кнежевић у молби.

Он је истакао да „захваљујући судском рјешењу од 28. јануара црногорски парламент више нема 81-ог, већ 79 посланика“.

„И свака наредна активност Скупштине на Цетињу или било гдје ван Подгорице директно удара на уставни карактер највише законадавне институције, посебно у доношењу одлука за које су неопходне двије трећине гласова посланика (Судски савјет, Изборни закони, допуне Устава, итд). Или сте можда жељели да ме поменутим решењима натјерате да поднесем оставку на посланичку, и функцију предсједника партије? Због свега наведеног, не сумњајући у одбијајућу одлуку за Вашим изузећем и жалбу за преиначењем нових мјера надзора, овим поднеском тражим од Вас да ми у наредна два мјесеца док траје провјера нове мјере надзoра, а сходно решењима од 6. јула 2017, 27. јула 2018, и 28. јануара 2019, дозволите обилазак и боравак на Цетињу, Будви, Котору, Херцег Новом, Бару, Даниловграду, Никшићу, Пљевљима, Бијелом Пољу, Беранама, Андријевици, Плаву, Мојковцу, Колашину, Тузима и Рожајама“, навео је Кнежевић.

„Без обзира на Ваш наглашено личан и негативан однос према мени, вјерујем да сам Вам овим поднеском приближио бесмисленост рјешења које сте донијели, а која дубоко задиру у Уставом загарантована права и слободе. Наравно, не гајим никакву илузију да ћете уопште узети у разматрање овај поднесак, и да ћете по старом принципу „copy paste“ одбити ову моју формално правну молбу. Али оно што је извјесно, ја ћу наставити своју правну борбу у међународним правосудним институцијама, а овај мој поднесак биће само један у низу докумената који указује на брутално гажење мојих људских права и слобода„, закључио је лидер ДНП-а у молби.