Партије које чине Демократски фронт неће одустати од уличних протеста, јер сматрају да је то једини начин који може донијети промјене у Црној Гори, казао је предсједник Демократске народне партије Милан Кнежевић.

Он је убијеђени да ће, како каже за „Новости“, лажне опозиционе партије, због „колаборације“ са Милом Ђукановићем, такву политику „платити“ на јесењим изборима.

Без обзира на то какав био исход приче о реконструкцији Владе Мила Ђукановића, ДФ је више него увјерен да једино прелазна Влада без Ђукановића може да обезбиједи поштене изборе. Ово шминкање Владе је вид манипулације опозицијом и алиби за нову изборну крађу коју Ђукановић намјерава да направи на јесен“, каже Кнежевић.

Он сматра да још није све изгубљено.

Опозиционе партије још имају прилику да бојкотом парламента и протестима изврше притисак да се формира прелазна влада у којој неће бити Ђукановића. Више је него очигледно да он нема намјеру да се одрекне механизама извршне власти и да, кроз наставак мандата, пошаље јасну поруку да је већина опозиције прихватила његов предлог“, рекао је Кнежевић.

Будући да су опозиционе партије оптужиле Ђукановића за политичку корупцију, а неке и јасно најавиле бојкот парламента и могућност протеста уколико Ђукановићева Влада „преживи“, мислите ли да је међународна заједница извршила притисак да прихвате Ђукановићев предлог?

– Није нам јасно зашто су, послије таквих изјава и оптужби на рачун Ђукановића, пристали да преговарају о уласку у његову Владу која је опстала захваљујући политичкој корупцији, односно подршци Позитивне. Ми нијесмо хтјели да учествујемо на засједању Скупштине о повјерењу Влади, и јасно то саопштили јавности. На ДФ не може утицати међународни фактор, било која амбасада, нити нам било ко може давати инструкције. Да ли је са колегама из опозиције неко разговарао, претпостављам да јесте. И Ранко Кривокапић је потврдио да је имао разговор у америчкој амбасади. Јасно је да постоји координисана акција опозиционих партија, али она иде на руку само Ђукановићу, а никако црногорском народу и држави.

Мислите ли да ће партије које ће вјероватно узети учешће у Влади Мила Ђукановића казнити бирачи на изборима?

– Уколико дође до тог договора, биће занимљиво посматрати како ће опозиција која врши власт са Ђукановићем, водити предизборне камапање и убјеђивати своје гласаче да се они боре управо против режима Ђукановића који влада већ четврт вијека.

Убијеђен сам да, у том случају, неће прећи цензус на изборима. Имали смо сличну ситуацију у Црној Гори прије 20 година када је формирана такозвана концентрациона влада, у којој су били „опозиционари“ и нико од њих није прошао цензус.

Јесте ли разговарали са Демократама, будући да је и Бечић одбио предлог Ђукановића и има исти став по том питању као и ДФ – не вјерује Ђукановићу?

– Ми смо свим опозиционим партијама упутили позив да заједно организујемо протесте. Неки су нам одговорили недефинисано, други су одбили. Ми остајемо на нашим позицијама.

Представници ДФ-а боравили су седмицу дана у Русији гдје су разговарали са тамошњим званичницима. Шта су вам рекли у Русији?

– Састали смо се са предсједником руске Думе Сергејом Наришкином и имали веома конструктиван разговор. Закључили смо да су односи двије државе погоршани због увођења црногорских санкција Русији, и саопштили смо да ће један од задатака нове Владе која ће послије избора бити формирана доминантно од чланица ДФ-а, бити да се те санкције укину. У Министарству спољних послова Русије су нам рекли да они неће уводити контрасанкције Црној Гори, јер би то било лоше за црногорске грађане који су готово једногласно осудили одлуку Ђукановићеве Владе да се придружи државама које су Русији увеле санкције.

Извор:,,Новости”