Идилично информисање јавности о активностима ЈП Национални паркови, као новог закупца цјелокупне имовине привредног друштва АД Солана „Бајо Секулић“, у циљу наводног проналажења најбољег модела за управљање тим предузећем, врхунски је цинизам и покушај да се утихну гласови о „јавно-приватним партнерствима“ у претходном периоду који су довели до потпуног уништења фабрике и унижавања стотина радника.

Давање под закуп комплетне имовине предузећа чија је основна намјена производња соли јавном предузећу чија дјелатност је усмјерена на управљање таксативно наведеним националним парковима потпуни је нонсенс. Овакав, економски и правно нелогичан потез, у потпуности кореспондира са свим досадашњим наумима Владе Мила Ђукановића на системском уништавању како улцињске Солане, тако и цјелокупне привреде Црне Горе. Сагласно томе, промовисање агилности Националних паркова који су се дали у  обиласке регионалних солана како би најбоље управљали закупљеном имовином, врхунски је цинизам и увреда за све који су учествовали у стварању и успјешном пословању ове фабрике.

Улцињска солана у којој се производила со најбољег квалитета, као једна од десет највећих на Медитерану успјешно је радила од 1939. године и запошљавала 800 радника. Све док, као и остале успјешне фирме у Црној Гори,  није запала за око премијеру Ђукановићу и његовим партнерима. Од тада, сваки потез његове Владе био је усмјерен на уништење фабрике и прикривање пљачкашких договора и стварних намјера, што потврђује и последња одлука о давању под закуп предузећа Национални парковима, без обавезе покретања производње, што је био примарни услов за претходне потенцијалне закупце. Да се не ради о добрим намјерама говори и крајње симптоматично покретање поступка за оцјену уставности и законитости одлуке о измјени и допуни Просторног плана Црне Горе до 2020. пред Уставним судом на иницијативу власника Еурофонда, Веселина Баровића. Очито да Влада на челу са Милом Ђукановићем не одустаје од плана да по сваку цијену изврши пренамјену земљишта у грађевинско, како би режимски пријатељи дошли до лаке зараде.

Јасно је да Влада жели да, стављањем у први план заштите биодиверзитета, на чему инсистирају европски званичници, потисне било какве приче о малверзацијама којима се злоупотребљава државна имовина, по систему „и вук сит и овце на броју“. У складу са тим, умјесто да одговара зашто ово црногорско предузеће не служи као примјер добре праксе другим соланама у региону, Влада шаље своје службенике на пропутовање не би ли доживјели просветљење како управљати фирмом коју су претходно системски девастирали.

Да се прича о Солани не би завршила као бројне афере које красе досадашњу владавину ДПС-а и коалиционих партнера, још једном позивам врховног државног тужиоца да преиспита пословање привредног друштва АД Солана „Бајо Секулић“, од момента приватизације, до давања под закуп ЈП Национални паркови. Да се утврди одговорност свих који су ову фирму и државу оштетили за милионске износе, да се преиспита рад стечајне управе и њихова улога у неразјашњеним појавама у том предузећу – изазивање хаварија, уништавање и крађа имовине, услови расписивања тендера и евентуалне опструкције, затим све радње које су пратиле агресивне покушаје за пренамјену 15 милиона квадратних земљишта како би се подизали станови, и ко је одговоран за стављање имовине улцињске солане под хипотеку као гаранција за приватне кредите код Прве и Црногорске комерцијалне банке. Такође, јавност Црне Горе и Скупштина Црне Горе као контролни орган рада Владе, има право да зна зашто нису испоштовани закључци највишег законодавног тијела који су имали за циљ опстанак тог предузећа, као и зашто су дуговања предузећа достигла астрономске цифре.

Покретање истраге у Солани био би прави доказ да је тужилаштво заиста спремно да се обрачуна са корупцијом и криминалом у Црној Гори и  почетак разоткривања аранжмана којима је Влада Црне Горе преко фондова, стечајне мафије и ваучерске приватизације опустошила привреду Црне Горе и оставила хиљаде радника на улици.