Кнежевић у Стразбуру: Признајући тзв. Косово отворили сте Пандорину кутију (ВИДЕО)

Кнежевић у Стразбуру: Признајући тзв. Косово отворили сте Пандорину кутију (ВИДЕО)

На данашњем засиједању Парламентарне Скупштине Савјета Европе, један од лидера ДФ-а Милан Кнежевић, обратио се поводом расправе о предлогу Резолуције „јачање процеса доношења одлука ПС о акредитацији и гласању.

Говорећи о односу чланица према Русији, Кнежевић је истакао проблем русофобије која је евидентна и нагласио навалентно третирање Русије као политичког зла и дежурног кривца за све што се дешава на међународном плану.

Он се Скупштини обратио на руском језику, његов говор преносимо у цјелини:

Данас вам се обраћам са позиције једног од лидера Демократског фронта, најјаче опозиционе групације у Црној Гори и најпрогоњеније политичке структуре у Европи од II свјетског рата; и као једини европски посланик којем је три пута скинут имунитет, који је одслужио политички мотивисану казну затвора од четири мјесеца и чека пресуде за још два монтирана процеса који се воде против мене и мојих колега.

Навалентно ширење русофобије и третирање Русије као политичког зла и дежурног кривца за све што се дешава на међународном плану примјер је такве непрагматичне политике која доводи до поларизације свијета и негативно се одражава на све сегменте функционисања европских држава.

 

 

У том смислу, ни ми у Савјету Европе не можемо очекивати од руске делегације да уплаћује милионе евра, а да јој истовремено одузимамо право гласа без потребе за реалним сагледавањем ситуације.

Ми данас расправљамо о санкционисању Русије због припајања Крима, територије која је вјековима припадала тој држави, занемарујући чињеницу да су управо неке од чланица ове организације наметнуле правила којима се данас оштро супротстављају. НАТО снаге су 1999. године бомбардовањем Југославије противно међународном праву и подршком присилној сецесији Косова и Метохије отвориле Пандорину кутију, чије последице Европа увелико осјећа.

Створена је творевина у којој цвjета организовани криминал и врше се свакодневни напади на српски народ, а какве ефекте овај негативни преседан има на територијални интегритет и суверенитет независних држава најбоље можемо сагледати на случају Шпаније и крвавихможемо сагледати на случају Шпаније и крвавих сцена у Каталонији. Такви сценарији се могу очекивати у било којој европској земљи.

Очигледна неправда и политика дуплих аршина у односима држава довела је до опасне кризе међународног права. Декларативно залагање за мир и владавину права, уз истовремено занемаривање бруталних кршења људских права и слобода, прогона појединаца па и читавог народа, као у случају Западног Балкана, руши кредибилитет међународних организација и наноси штету стабилности европског континента.