Кнежевић: Црна Гора је тамо гдје је Бећковић

Кнежевић: Црна Гора је тамо гдје је Бећковић

Институционална шизофренија и србофобија црногорског режима добиле су своју кулминацију декретом Владе Душка Марковића да се Матији Бећковићу и још једном броју истакнутих интелектуалаца из Србије забрани улазак у Црну Гору, реаговао је предсједник ДНП и члан Предсједништва ДФ-а Милан Кнежевић.

„И док Србија забрањује члановима криминалних кланова из Црне Горе улазак на њену територију, црногорски режим се одлучио за реципрочну мјеру забрањујући највећем црногорском и српском пјеснику улазак у постојбину његових предака, притом стављајући на црну листу историчаре Александра Раковића и Чедомира Антића, правника и политичара Дејана Мировића и још један број истакнутих српских интелектуалаца“, наглашава Кнежевић и додаје:

„На овај начин је демонстрирана институционална и идентитетска немоћ владе Душка Марковића који у очајничкој потреби да створи нове Црногорце покушава да избрише историју, духовно, културно и државотворно памћење нашег народа.

Забранити улазак Матији Бећковићу у Црну Гору, значи забранити улазак Црне Горе у Црну Гору, јер је Бећковић био и остао ходајућа Црна Гора. И ако је Душко Марковић помислио да је овом забраном Матији Бећковићу причињена штета, онда је у грдној заблуди, причињена је штета једино Црној Гори, а она истинска и права Његошева Црна Гора ће увијек бити тамо гдје је Матија Бећковић“.

Лидер ДНП-а истиче да га, имајући у виду најаву закона о кажњавању за неустајање на химну, не би зачудило да Душко Марковић донесе закон којим ће бити кажњавани и хапшени грађани који у својим домовима имају књиге Матије Бећковића.

„Међутим, то би представљало озбиљан проблем, јер сигурно 90% грађана Црне Горе у својим бибилиотекама има макар једну књигу Матије Бећковића, што значи да би било мало десет нових ЗИКС–ова како би се попунили поетско затворски капацитети.

И умјесто да се Влада бори против организованог криминала и корупције, она је одлучила да се бори с пјесницима, јер је њен територијални суверенитет и интегритет угрожен од стихова а не од мафијашког преузимања државе“, наглашава Кнежевић.

Подсјећа да, док се Србима из Србије забрањује улазак у Црну Гору, Андрији Мандићу и њему истог дана бивају одузете путне исправе, и то одлуком Сузане Мугоше од 30. октобра, истог датума кад су гласали за формирање радне групе за изборно законодавство.

„Ово је крунски доказ да се свим могућим репресивним механизмима и злоупотребама покушавало зауставити дјеловање ДФ-а кроз рад у радној групи, јер смо пореметили већ склопљени договор одређених опозиционих субјеката с Душком Марковићем.

Такође, овим се потврђују и ставови ДФ–а да постоји координирана акција Душка Марковића, Вишег суда, и сорошоидне опозиције којом се покушава забранити политичко дјеловање нашег савеза како би они у миру правили антицрногорске аранжмане засноване на Сорошевој мапи пута.

Нажалост, Црна Гора се оваким одлукама додатно располућује и дестабилузује, а одговорност је од данас јасно лоцирана на људе из режима који су изгледа одлучили да тестирају стрпљење грађана до крајњих граница“, закључио је Кнежевић.