Ако Црна Гора, противно већинској вољи грађана, без изјашњавања на референдуму постане чланица НАТО-а, додатно би се погоршали односи са нашим историјским савезником, доказаним пријатељем, једновјерном Русијом, казао је челник ДНП-а и један од лидера ДФ-а Милан Кнежевић.

Пред пут у Москву на међународну конференцију, он је у интеревјуу за „Дан” рекао да је за Црну Гору најбољи оквир војне неутралности, коју би гарантовале Русија и НАТО.

Наша је обавеза да свим расположивим демократским средствима зауставимо Ђукановићев наум да нас, супротно већинској вољи грађана, гурне на глобалну вјетрометину, гдје би постали мета нарастајућег међународог тероризма”, саопштио је Кнежевић.

Путујете у Русију. Можете ли нам рећи шта ћете саопштити Вашим саговорницима када Вас питају за намјере власти да Црна Гора што прије постане дио НАТО-а?

– Мој одлазак у Русију на позив Министарства спољних послова да учествујем на међународном форуму биће прилика да још једном укажем на погубност режимске идеје Мила Ђукановића да, супротно већинској вољи грађана, покуша увести Црну Гору у НАТО. Оваква режимска искључивост неминовно ће гурнути Црну Гору у још сложенију и озбиљнију кризу, за чије ће евентуалне последице одговорност сносити премијер Ђукановић.

Због тога ћу опет поновити да је за Црну Гору најбољи оквир војне неутралности, коју би гарантовале Русија и НАТО, јер у времену нарастајућих глобалних изазова и тензија, једна мала држава као што је наша сврставањем на било коју страну преузела би безбједносне ризике са којима не могу да се носе ни много веће државе, међу којима су неке оснивачи НАТО-а. Сматрам да промовишући идеју војне неутралности Црне Горе коју би гарантовале Русија и НАТО најбоље штитим националне интересе јер се ради о већинском ставу грађана који је за мене обавезујући.

Ваше виђење недавне политичке изјаве коју је руска Државна дума усвојила о проширењу НАТО-а и прикључивању Црне Горе?

– У потпуности подржавам наводе из Декларације коју је усвојила руска Дума, јер су у њима наведени неумољиви аргументи, који би, уколико Црна Гора противно већинској вољи грађана, без изјашњавања на референдуму постане чланица НАТО-а, додатно погоршали односе са нашим историјским савезником, доказаним пријатељем, једновјерном Русијом, која из дана у дан, на моје велико задовољство, израста у водећу глобалну силу. Зато сматрам да као што постоји консензус о европским интеграцијама, неопходно је утврдитии сагласје да Црна Гора у будућности мора што снажније развијати сарадњу на свим нивоима са Русијом, јер то представља наш национални интерес.

Ако и даље буду игнорисали позиве да се организује демократски референдум, какав ће бити ваш одговор?

Уколико се НАТО којим чудом одлучи да владајућој коалицији ипак упути позивницу, ДНП ће, сходно јавно прокламованим ставовима, приступити формирању широке анти-НАТО коалиције која ће се снажно залагати да се одлука донесе на референдуму.

Уколико се парламентарна већина одлучи да противно вољи грађана одлуку донесе у Скупштини, ту одлуку ћемо сматрати ништавном и необавезујућом, уз јасну поруку да ће нова већина у Скупштини донијети одлуку о изласку Црне Горе из овог војног савеза. Без организовања референдума, у Црној Гори би се додатно продубиле подјеле са несагледивим последицама. Пошто се ради о веома важном питању, наша је обавеза да свим расположивим демократским средствима зауставимо Ђукановићев наум да  нас, супротно већинској вољи грађана, гурне на глобалну вјетрометину гдје би постали мета нарастајућег међународог тероризма од којег нас нико не би могао заштитити.

Како коментаришете најновију одлуку Владе да подржи проширене санкције Русији до марта идуће године због дешавања у Украјини?

– Ако су Русија и Њемачка, које су у два свјетска рата биле на супротним странама, кључни спољнотрговински партнери, ваљда може и мала Црна Гора да остварује свој економски и државни интерес подједнако сарађујући са државама ЕУ и Русијом, са којом нас везују нераскидиве историјске везе. Зато ћу током свог излагања у Москви још једном саопштити да су санкције које је Црна Гора увела Русији једна од највећих срамота и глупости Ђукановићевог режима која нема подршку црногорског народа. И да сам увјерен да ће нова влада, у којој неће бити ДПС-а укинути санкције Русији, како не би изазивали подсмијех и како би престали да личимо на кловна који изводи представу сам за себе пред огледалом. Продужетак санкција Русији је, у ствари, продужетак агоније режима који би, осим пријема 120.000 избјеглица из Сирије, за позивницу био спреман и да објави рат Русији.

На сву срећу, Русија засад храбро подноси црногорске санкције, јер још није у стању да утврди каквим смо их то мјерама казнили, пошто им се ништа не познаје. Ако већ Црна Гора нема невидљиве авионе и ракете, ипак је успјела усавршити невидљиве санкције које ће јој се вратити као видљиви економски бумеранг чим мало буде сунце огријало.

Вјерујете ли у резултате последњих анкета, по којима већина грађана подржава чланство у НАТО?

Последње анкете јавног мњења о наводно нарастајућој подршци учлањења у НАТО представљају шминкање изобличене политичке намјере владајуће коалиције да превари међународну јавност и створи фикцију НАТО еуфорије. Подаци које објављују су толико контрадикторни да најбоље свједоче о режимској паници у сусрет 1. децембру, а ко паничи тај и гријеши. Тако је последње Ипсосово истраживање показало да сви они који би наводно гласали за ДПС не подржавају учлањење Црне Горе у НАТО, чиме су недвосмислено потврдили да проценат подршке НАТО интеграцијама, упркос хистеричној медијској кампањи, никад није прешао 35 одсто. А то што појединцима у ДПС-у од страха расте тјелесна температура ка 40 Целзијусових степени, оцигледно је било сигнал и да Ипсос изједначи проценте подршке сразмјерно синдрому Сјеверне Кореје који дрма владајућу коалицију. Тако затворени у сопственим истинама и процентима подршке не би ме зачудило да ДПС објави следеће истраживање Ипсоса у којем грађани држава које су чланице НАТО-а за следећег генералног секретара овог савеза виде Милутина Симовића, као гаранта глобалне безбједности и човјека који је Русима рекао историјско „њет“ на црногорском језику.

 

Извор: ,,ДАН”