Копривица: Да ли ЦИА треба да отвара очи грађанима којим језиком говоре

Копривица: Да ли ЦИА треба да отвара очи грађанима којим језиком говоре

Демократска народна партија поздравља објективан однос медија, који су још јуче, уз прецизне податке америчке Централне обавјештајне агенције (ЦИА), као ударни, ставили наслов: „ЦИА: Највише грађана Црне Горе говори српским језиком“, саопштио је проф. др Драган Копривица, шеф медијског тима ДНП-а и функционер ДФ-а.

Он је указао да се подаци ЦИА се и не разликују од постојећих код нас. Али је на овај начин и с америчке стране упућена порука најмлађој чланици НАТО-савеза о компромитујућој стварности, у којој је српски језик самовољом већине у парламенту деградиран

И то до нивоа да, као већински, не буде чак ни службени језик у Црној Гори, равноправно с црногорским, којим, за разлику од српског (42,9 %), говори 37 посто говорника, то јест, шест посто мање.

Према попису становништва, што је такође од значаја, испоставља се и да српским у Црној Гори говоре сви Срби, њих, према подацима ЦИА, 28,7%, и још око 14% грађана, који се изјашњавају као Црногорци.

Уз све ово, српски је, као већински у Црној Гори, уз поштовање аутора овог осврта према свим другим језицима код нас, смјештен у исту раван заједно с албанским (5,3), бошњачким (5,3) и хрватским (0,45) процената, као један од језика у службеној употреби. А најзаступљенији је у Црној Гори, истиче Копривица и додаје:

Ово је само дио мозаика виртуелне режимске Црне Горе, при чему се нешто, што је процентуално мање, проглашава за веће, и обрнуто, без шансе да се нађу бар у истој равни, чиме би српски такође био службени, као и мање заступљени црногорски. А албански језик у Македонији, са свега 20 % говорника тог језика, већ је, практично, званични у тој земљи.

Међутим, поставља се оправдано питање: шта је ЦИА овим хтјела да каже. И да ли данас ЦИА треба да отвара очи грађанима Црне Горе којим језиком говоре. И којим системом вриједности се управљамо кад је већ моћ тастер-посланика основни критеријум.

ДНП оцјењује да су се овим „неопрезним“ иступом ЦИА-а, и насловима ЦДМ-а и других медија, стекле све околности да Миливоје Катнић, главни специјални тужилац, подигне оптужницу и против ЦИА, као сарадника ДФ-а. А самим тим ЦИА мора да има удјела и у државном удару, у садејству са руским ГРУ.

Објективно гледано, ни малој Црној Гори, са спољним дугом од око пет милијарди, није лако супротставити се здруженим и координираним активностима ГРУ и ЦИА.

Демократска народна партија зато препоручује главном специјалном тужиоцу Катнићу да нареди истрагу о породичној лози актуелне директорице ЦИА, Ђине Хаспел, да неко њен бар у деветом кољену нема српске коријене. Тиме би ова провокација ЦИА већ била демаскирана, а Катнић још једном показао своје високе интелектуалне домете, по којима је и препознат.

ДФ му притом препоручује и да, као прво, затражи јавно извињење Хаспелове, и да се директорица ЦИА убудуће не петља у језичке заврзламе по Црној Гори, чак ни преко амбасаде САД у Подгорици, и да гледа своја посла.