Демократска народна партија поздравља објективан однос медија, који су још јуче, уз прецизне податке америчке Централне обавјештајне агенције (ЦИА), као ударни, ставили наслов: „ЦИА: Највише грађана Црне Горе говори српским језиком“, саопштио је проф. др Драган Копривица, шеф медијског тима ДНП-а и функционер ДФ-а.

Он је указао да се подаци ЦИА се и не разликују од постојећих код нас. Али је на овај начин и с америчке стране упућена порука најмлађој чланици НАТО-савеза о компромитујућој стварности, у којој је српски језик самовољом већине у парламенту деградиран

И то до нивоа да, као већински, не буде чак ни службени језик у Црној Гори, равноправно с црногорским, којим, за разлику од српског (42,9 %), говори 37 посто говорника, то јест, шест посто мање.

Према попису становништва, што је такође од значаја, испоставља се и да српским у Црној Гори говоре сви Срби, њих, према подацима ЦИА, 28,7%, и још око 14% грађана, који се изјашњавају као Црногорци.

Уз све ово, српски је, као већински у Црној Гори, уз поштовање аутора овог осврта према свим другим језицима код нас, смјештен у исту раван заједно с албанским (5,3), бошњачким (5,3) и хрватским (0,45) процената, као један од језика у службеној употреби. А најзаступљенији је у Црној Гори, истиче Копривица и додаје:

Ово је само дио мозаика виртуелне режимске Црне Горе, при чему се нешто, што је процентуално мање, проглашава за веће, и обрнуто, без шансе да се нађу бар у истој равни, чиме би српски такође био службени, као и мање заступљени црногорски. А албански језик у Македонији, са свега 20 % говорника тог језика, већ је, практично, званични у тој земљи.

Међутим, поставља се оправдано питање: шта је ЦИА овим хтјела да каже. И да ли данас ЦИА треба да отвара очи грађанима Црне Горе којим језиком говоре. И којим системом вриједности се управљамо кад је већ моћ тастер-посланика основни критеријум.

ДНП оцјењује да су се овим „неопрезним“ иступом ЦИА-а, и насловима ЦДМ-а и других медија, стекле све околности да Миливоје Катнић, главни специјални тужилац, подигне оптужницу и против ЦИА, као сарадника ДФ-а. А самим тим ЦИА мора да има удјела и у државном удару, у садејству са руским ГРУ.

Објективно гледано, ни малој Црној Гори, са спољним дугом од око пет милијарди, није лако супротставити се здруженим и координираним активностима ГРУ и ЦИА.

Демократска народна партија зато препоручује главном специјалном тужиоцу Катнићу да нареди истрагу о породичној лози актуелне директорице ЦИА, Ђине Хаспел, да неко њен бар у деветом кољену нема српске коријене. Тиме би ова провокација ЦИА већ била демаскирана, а Катнић још једном показао своје високе интелектуалне домете, по којима је и препознат.

ДФ му притом препоручује и да, као прво, затражи јавно извињење Хаспелове, и да се директорица ЦИА убудуће не петља у језичке заврзламе по Црној Гори, чак ни преко амбасаде САД у Подгорици, и да гледа своја посла.