Да су у Јавном сервису ДПС-а сви сатови већ одавно стали, грађани Црне Горе имали су флагрантну прилику да се увјере и емитовањем јучерашњег огледног ТВ Дневника у пола осам. Ријеч је о професионалном посрнућу пар екселанс, при чему је уредништво Дневника превазишло само себе. Био је то карикатуралан примјер како се миксује ТВ-дневник окамењеле свијести Управе и генералног директора, Шундића, који очито живе у некој виртуелној Црној Гори из прошлости.
Зато би Јавном сервису неко путем писма, телеграма, или на мобилни, напокон морао дојавити да се у Црној Гори десио историјски заокрет, да ДПС није побиједио, а да је и Ђукановић јавно признао да се преселио у опозицију. А то је чак јасно рекао, величајући властити пораз, врло могуће и под корисним упутима ЕУ да не таласа тамо гдје је све јасно као дан.
А све то не важи за ригидне умове у ТВЦГ за које и даље важи “И после Мила, Мило”. У стилу назива филма „До посљедњег даха“ из 1983. године, они управо остају у прошлости, и даље бране лик и дјело Великог вође, а узгред и своје фотеље. Слично жанру наведеног филма, Јавни сервис и даље у информативним емисијама приказује своју домаћу акциону драму, џепну верзију наведеног филма, љубавног трилера према Великом вођи у главној улози.
А позиви било коме од лидера три побједничка блока у Црној Гори да се, далеко било, појаве у ударном дневнику, и даље су немогућа мисија. Напросто је дегутантно колико Јавни сервис до бесмисла гура под тепих побједу нових снага у ослобођеној Црној Гори. По Шундићу и друштву, ДПС је опет побиједио!
Врхунац карикирања професионализма у Дневнику у пола осам десио се при читању писма нашег амбасадора, углађеног Ферхата Диноше, који је свој „оштри“ опозициони став већ поодавно из лично-практичних разлога замијенио удобним амбасадорским фотељама, сељакајући се око Црне Горе као планета Земља око Сунца.
Док се писмо до у бескрај превлачило преко цијелог екрана, сва Црна Гора је сузе ронила, али од смијеха, због читања писма, из офа, од стране неименоване спикерке Јавног сервиса. Ганутљивим тоном, на којем би јој позавидјела и сестра Батрићева, читала је Ферхатов ламент над Црном Гором, километарске вапаје, упућене Дритану Абазовићу да ретерира, који је тврђи камен него што су многи вјеровали. Екстремно дугим ишчитавањем Ферхатовог лелекања и преклињања РТЦГ је доживјела нови трагикомични фијаско, али ће та бизарна тужбалица и њена презентације остати за памћење и хумористичке коментаре.
Због оваквих ригидних ТВ-дневника, и очитог непризнавања Управе РТЦГ и генералног јој, Шундића, да је у Црној Гори дошло до промјена, након и званичне смјене власти, читаву зграду Јавног сервиса треба конзервирати, за Музеј воштаних фигура и окамењелих умова, који би посјећивали туристи цијелог свијета да виде како изгледа посљедња медијска Бастиља на Балкану и у Европи.
Зграду нове Телевизије, европске, црногорске и објективне, која реално прати збивања, треба изградити на другом мјесту, јер је ова и даље несмањено жариште пандемије свијести пропале диктатуре и Вође типа Радоја Домановића. Но, чини се да и у Јавном сервису долази до све већег незадовољства честитих запослених, којима је доста испирања мозгова, па је и велика селидба кадрова у РТЦГ, вјерном каравану одлазећег ДПС-а, извјесна.
Европа и цио свијет су признали резултате избора од 30. августа 2020. године. Још само да то и Управи РТЦГ-а дође до свијести, да са другом, генералним, Шундићем, то некако преломе у мозак. Јер та екипа и даље важи као експертски тим за заустављање сказаљки времена, које је отишло напријед.
С друге стране, ТВ Вијести синоћ, пратећи реалност Црне Горе, коректно доказаше да се налазе у овом времену, уз поштовање новонастале политичке ситуације. У емисији Петра Комненића „Начисто“, у ударном термину од осам, управо након смијешног ТВ дневника на РТЦГ, ишао је двосатни упечатљиви разговор са господом, Кривокапићем, Бечићем и Абазовићем.
Нема више повратка на старо, на лупешку и корупционашку државу. Што то прије буде јасно свима, биће боље за цио народ Црне Горе у цјелини, без обзира на вјере и нације, а за мир и просперитет ове земље. Долазе нови, добри дани за Црну Гору.

Проф. Др Драган Копривица

Коалиција За будућност Црне Горе