Да ће НКТ, пројектован као истурено одјељење одлазећег режима, остати упамћен и по гротескним поступцима, већ одавно је свима јасно, јер је управо НКТ дубоко инфициран каријеризмом, непотизмом и партизмом.
Док су неки чланови НКТ-а изигравали медијске звијезде на приватном Јавном сервису, и преглумљивали у својим наступима, испливали су не баш пријатни подаци из њихових радних биографија, који не уливају повјерење.
А двојица љекара, помоћник директора КЦЦГ, Немања Радојевић и др Ранко Лазовић, поднијели су оставке на чланство у Кризном медицинском штабу још почетком септембра, што је, у најмању руку, бацило чудно свјетло на цио даљи рад и дигнитет НКТ-а.
На то се надовезује и питање за др Бобана Мугошу: колико је већ дуго на мјесту вјечног директора ИЈЗ? О томе најбоље говори извјештај ДРИ, по којем је Мугоша „супротно Закону о здравственој заштити, трећи, четврти и пети пут именован на ту функцију“. Наши грађани би рекли само наше, а турско: „Машала!“.
Али стоји питање на које се зна одговор: колико је партијска подобност и лојалност утицала не несмјењивост др Мугоше. Уз то, он треба да одговори на написе у медијима – да ли је ријеч о конфликту интереса што један члан његовог домаћинства издаје налазе на ЦОВИД 19 у једној лабораторији у Подгорици, а он барјачи у НКТ-у.
По Демократском фронту, посебно бизарно је понашање директора КЦЦГ, др Јевта Ераковића, којем је држава, по писању медија, дала стан од 90 квадрата, вози скупоцјени БМW, прима плату од пет хиљада еура, уз разне хонораре од консултантских услуга и добру уштеђевину од шеснаест хиљада еура.
Зато га ДФ пита: како директор може погледати у очи колегама љекарима и осталом особљу КЦЦГ, знајући да они примају око петсто еура, а он десет пута више, као надчовјек, иберменш? Наравно, пошто је НКТ истурена филијала ДПС-а, не треба наглашавати ни политичку припадност Ераковића. Истина, њему није додијељен „Мајбах“, али, што је много, много је. А прозиван је и да на вријеме није пријављивао имовинско стање, па се јавно невјешто извињавао.
Уз све ово, отужно дјелује и замјена теза др Мугоше: сад, кад смо, спортским жаргоном речено, по броју инфицираних, „ушили“ и Бергамо, Мугоша скида одговорност са себе благо критикујући грађане реченицом: „И превише смо се опустили.“. А како се и колико НКТ опустио, о том потом. У сваком случају, у здравље НКТ-а, Црна Гора данас држи неславни рекорд по броју инфицираних у свијету.
НКТ је добио и двије Тринаестојулске награде, колективну и појединачну, и то противно свим правилима и Закону о највећој државној награди, која се добија за достигнућа у претходној години, а и не могу се добити двије из исте дјелатности, што је скандал посебне врсте! А да ли ће је ова господа вратити, тешко је вјеровати. Чак и у свјетлу катастрофалних домета НКТ-а.
Углавном, резултати су видни како нас је НКТ чувао и сачувао, и уништио туристичку сезону и буџет Црне Горе у знак реваншизма одлазећег режима према Србији.
ДФ истиче да за све не могу бити криви грађани. Тим прије што не примају енормне плате, не возе бијесна кола, и не добијају велике станове као чланови НКТ-а. Гледано у свему, поставља се питање: како уз проблематичне ставке из биографија чланова НКТ-а, и њихових “домета”, ико више у Црној Гори може имати однос уважавања према тој бизарној дружини. Углавном, за ово партијско тијело се, као и за корону, може рећи само једно: „Поменуло се, не повратило се.“

ДРАГАН КОПРИВИЦА,

ФУНКЦИОНЕР ДЕМОКРАТСКОГ ФРОНТА