Копривица: Осуђујућа пресуда била би доказ да сјевернокорејска диктатура живи у срцу Европе

Копривица: Осуђујућа пресуда била би доказ да сјевернокорејска диктатура живи у срцу Европе

Драган Копривица, члан предсједништва ДПП-а, саопштио је да током чекања пресуде Вишег суда у Подгорици за наводни покушај тероризма на дан парламентарних избора 2016. године, грађанима не треба посебно објашњавати да је Црна Гора данас посљедњи бастион диктатуре у Европи.

Ријеч је о бесудној земљи, како каже Копривица, у којој организована терористичка група из власти, судова, полиције и мафије ригидно креира виртуелну стварност.

Притом уз свесрдну подршку режимских сервилних сервиса, који се својим радом отворено подсмијавају поштеним грађанима“, наводи се у саопштењу.

Да том суровом театру и јефтиној режији нема краја, најфлагрантнији примјер је цио судски процес, галиматијас за наводни спас Црне Горе од „терориста“, при чему је режим уз „непријатеље народа“ придодао и лидере ДФ-а, Андрију Мандића и Милана Кнежевића“, додао је он.

Државни удар је, уз преузети сценарио, био планиран као сламка спаса режима, како објашњава Копривица, у случају побједе опозиције на парламентарним изборима, да се избори пониште и власт задржи по сваку цијену.

Тако је, каже он, јефтини сценарио био укалкулисан као “посљедњи вид одбране лика и дјела великог Вође и машинерије власти“.

Наравно, кад је бал већ почео, било га је штета прекидати, па се наставило да се из политичког миљеа истом пригодом елиминишу опозициони борци за правду из редова ДФ-а, Мандић и Кнежевић“, додао је Копривица.

Посебно зато што је, како је истакао, правда данас у Црној Гори за режим већ ионако застарјела и смијешна категорија.

А колико живимо у виртуелној стварности, не би чудило да Андрија Мандић и Милан Кнежевић, уз исти степен кривице, буду процесуирани и за извршење атентата на Кенедија, иако се неки параметри временски не подударају“, рекао је члан предсједништва ДНП-а.

Али, ако се суђење вијека за „тероризам“ може водити противно здравом разуму, наводи он, “уз подсмијех свих поштених грађана Црне Горе, реално је очекивати и да СДТ у још једној, новој увјерљивој бесједи, опет нађе море „необоривих“ доказа да се расвијетли и атентат у Даласу, и докаже да су и те двије америчке пушке бачене у исто језеро с пушкама из истог чамца“.

Наравно, у изрежираном суђењу сасвим је „сувишно“ што су Андрија Мандић и Милан Кнежевић честите патриоте, људи који због власти не би дозволили да у Црној Гори настрада и један грађанин“, указао је Копривица.

Сувишно је помињати, како је додао, и да су досад могли сто пута емигрирати из земље, а редовно се враћају. И то напросто зато што, каже он, нијесу криви, и што желе до краја да очувају свој грађански и политички углед.

А једино, што би у читавом судском галиматијасу за Милана Кнежевића могло представљати компромитујући доказ, је непобитна чињеница да се свих ових година интензивно и сумњиво дружио с руским грађанима: Пушкином, Мајаковским, Јесењином, Мандељштамом и Пастернаком, а ни руски нобеловац, пјесник Јосиф Бродски, није му далек, што и лично знам“, истиче Копривица.

Зато је чудно, осврће се он, да је таква „терористичка“ руска шесторка измакла будној пажњи истражних органа у Црној Гори. Кнежевић би, додаје, као пјесник истинског талента, једино могао бити правоснажно осуђен за књижевну терористичку удругу са руским узорима. Ово тим прије, наглашава он, што је “професор српског језика и књижевности, а, кад се измонтира руско и српско, ето материјала за судске прогоне и третман државног непријатеља“.

Лично сматрам да суткиња Мугоша и предобро зна да је ријеч о одлуци која би могла до краја девалвирати већ урушени углед и независност судова у Црној Гори, како пред домаћом тако и међународном јавношћу“, тврди Копривица.

Домаћи судови су, како је казао он, доказано под сталним притиском режима, “који судство и тужилаштво третира као властити бунар жеља, што није добро за имиџ Црне Горе“.

Осуђујућа одлука, као лакмус-папир, само би одсликала реваншизам власти и намјеру да се преко заробљених судова обрачуна с неистомишљеницима“, упозорава члан предсједништва ДНП-а.

Таква одлука, сматра он, девалвирала би и статус Црне Горе у свјетским оквирима, као флагрантан доказ да је сјевернокорејски образац диктатуре жив у срцу Европе.

И да Ђукановић и остали зборе углађено, а повампирују стаљинистичке методе и не хајући за јавно мњење и историју Црне Горе“, додао је.

Ипак, и поред свега, увјерен сам да ће Виши суд смоћи довољно снаге и имати кредибилитета да сачува свој дигнитет, и донесе ослобађајућу пресуду за Мандића, Кнежевића и све остале из Црне Горе и Србије, који су, ни криви ни дужни, улетјели у намјештени сценарио „државног удара“, и режимску јефтину режију“, закључио је Драган Копривица.