Копривица: Увођење дјечјих додатака биће знак више да је проведрило више Горе Црне

Копривица: Увођење дјечјих додатака биће знак више да је проведрило више Горе Црне

 

У често контроверзним, па и смијешним одлукама Владе, као што је, на примјер, преименовање министра у минут до дванаест, као да се ради о векнама, а не министрима, бљеснула је намјера министра Спајића, свакако у договору на Влади с премијером Кривокапићем, да се поново уведу дјечји додаци за дјецу у Црној Гори након двије деценије.

Ранија образложења режима зашто су укинути дјечји додаци била су управо дјетињаста. Бар на први поглед, а на други: провидна и крајње некоректна, у знаку небриге према најмлађој популацији. Стало се на становиште да су дјечји додаци, наводно, реликти прошлости, да никако не би ишли уз имиџ модерне Црне Горе, модерне по корупцији, шверцу и криминалу, тим прије што се за дјечје додатке, тобож, није имало пара.

Међутим, сад се испоставило да новца за дјечје додатке и те како има, него су те паре трошене на подстицаје за миљеничке фирме у кругу режима, па сад, кад се иста средства преусмјере ка најмлађима, дјечјих додатака ће опет бити. У питању је очигледно досадашња замјена теза већ бившег режима, који је на блефирању јавног мњења и опстајао толико година.

Наравно, у прилог таквим блефирањима иде и чињеница да дјеци функционера ДПС-а, која купују луксузне станове и виле по свјетским метрополама, од Њујорка до Лондона, дјечји додаци од неколике десетине еура јесу смијешна прича и ништа више. Режимски татини синови такве суме потроше за секунд на бакшиш конобарима у скупим хотелима, па је испод њиховог нивоа да на износе у висини дјечјих додатака обраћају пажњу.

Дјечји додаци за такву осиону дјецу јесу смијешни и непотребни, али за већину дјеце у Црној Гори нијесу ни смијешни ни непотребни, него озбиљна и потребна ставка за свако дијете у овој финансијски очерупаној земљи захваљујући досадашњој Влади Црне Горе. За родитеље, који имају двоје и више дјеце, ова ставка ће бити значајан фактор у заокруживању кућног буџета, па министру Спајићу на овој замисли треба искрено честитати.

Увођење дјечјих додатака представља и прву најаву окретања Владе Црне Горе сиромашном народу, јер само треба дијелом издвојити са рачуна црногорских тајкуна, и ето пара за дјецу Црне Горе. И увођење дјечјих додатака биће знак више да је проведрило више Горе Црне, и да се ропство од скоро три деценије завршило. И да Влада почиње да ради не за тајкуне него за грађане.

Ова мудра одлука министра и Владе наговјештава нова времена, кад ће средњим и нижим слојевима у Црној Гори бити коначно посвећивана већа пажња. А мања не може сигурно, јер су осиони, досадашњи власници Црне Горе, били толико осилили да су заборавили и на обични сиромашни народ и дјецу ове земље. Па су њихови синови куповали станове и пословне просторе, а кћерке скупоцјене ташне, којима су се зориле пред свијетом и не хајући што у Црној Гори још увијек има толико гладне дјеце.

У сваком случају, увођење дјечјих додатака треба да буде и знак промјена у сфери социјалне и дјечје заштите, да би се црногорско друштво коначно вратило себи, а стандард сиромашног народа почео да поправља.

У Црној Гори се данас лакше дише. То је оцјена већине грађана. Па ће и за најмлађу популацију бити боље и љепше.

Уосталом, блаженопочивши митрополит Амфилохије се и упокојио у Господу озарен спознајом да су промјене напокон закуцале и на врата досад замандаљене Црне Горе. Коју су њени „ватрени љубитељи“ из режима тако фино опељешили да им је служила искључиво за намицање пара.

Благородне сјени митрополита Амфилохија морају вазда бити пред очима премијера Кривокапића и чланова Владе, као звијезда водиља како поправити стандард и живот свих грађана Црне Горе, без обзира на вјеру и нацију. Тако ће се и најбоље угодити Митрополитовој души на небесима, поред чијег одра је стајала и једна дјевојчица, Уна Рајовић, митрополитово кумче, која је ишла уз њега на литијама улицама Подгорице, и сатима стајала уз Његов одар у Саборном Храму Христовог Васкрсења.

Ова одлука министра Спајића и Владе Црне Горе о дјечјим додацима гест је доброте и према Митрополитовој малој куми, која га је испратила на вјечни починак, јер ће и она, као и сва дјеца, добити свој дјечји додатак.

Још једном, честитке Влади Црне Горе за иницијативу. Господо министри и премијеру Кривокапићу, пазите на овај народ, јер је доста живио у неправди и сиротињи. Вакат је за бољитак и слогу у Црној Гори. Сад би, што рече наш велики владика Данило, требало и да се „одлије ђе је препунано“…

ПРОФ. ДР ДРАГАН КОПРИВИЦA,

ШЕФ МЕДИЈСКОГ ЦЕНТРА

ДЕМОКРАТСКЕ НАРОДНЕ ПАРТИЈЕ ЦРНЕ ГОРЕ