Да је НКТ постало портпарол режима било је јасно још кад је основан, и кад је то тијело за своје чланове изабрало освједочене ДПС-кадровике. Бесмисао суштинског постојања НКТ је веома брзо доказао кад је, газећи Устав, увео неформално ванредно стање у Црној Гори, све под плаштом бриге за здравље грађана. Дјеловање НКТ, као услужног сервиса режимских налога, ту није заустављено. То партијско тијело је практиковало све добро познате методе ДПС-а, уз објављивања спискова грађана у самоизолацији, са свим њиховим личним подацима, чиме се жељела скренути пажња с нестручности у раду НКТ-а ако би вирус измакао контроли, па би поменути грађани били постављени као мете за одстрел.

Демократска народна партија истиче да дјеловање НКТ-а, као пар екселанс политичког извршног органа режима, на томе није завршено, него је прибјегавано увођењу полицијског часа ван уставних норми и процедуре, што је у свакој правној држави недозвољен чин без преседана, и огледни примјер самовоље власти која шићари на невољи грађана.

Управо зато се весела НКТ-дружина, по оцјени Демократске народне партије, смјењивала на малим екранима увјеравајући нас у бројне бесмислице. А једна је свакако и она позната – да радници “Бемакса” не представљају социјална бића, те се, као таква, могу без проблема груписати и окупљати јер, наводно, нијесу потенцијални преносиоци вируса.

Дволични НКТ није се ни осврнуо на флагрантне сцене с прославе 21. маја, као и прославе на Врелима Рибничким, које, наводно, нијесу представљале ризике. А многи млади, који би сједјели на клупама испред стамбених објеката, експресно су лишавани слободе као државни непријатељи.

Ови и други поступци НКТ-а представљају флагрантне примјере двоструког морала и двоструких аршина тог партијског, набрзину склепаног тијела у служби Ђукановића. И његових наума да завади Црну Гору и грађане да би опстао на власти.

НКТ је затим, добивши наредбу управо од свог партијског шефа, тркачки прогласило Црну Гору за корона фри дестинацију, у жељи да на брзину приграби поене за себе, а да врло неувјерљиво покуша дискредитовати земље у окружењу.

Тако је, што је било за очекивати, једину опасност по здравље грађана Црне Горе представљала Србија, дежурни кривац за све промашаја власти Монтенегра, па су границе са Србијом остале затворене. А стижу туристи са других дестинација, што је парадокс своје врсте, у стилу контроверзног НКТ-а.

С друге стране, наводно, није представљало ризик то што је Црна Гора слала своје студенте у ту исту, инфицирану Србију. Режимски НКТ је потом мутирао у екстремну варијанту партијског политбироа, кад је већ постало јасно да ниједна држава не вјерује у бајке о непостојању корона вируса у Црној Гори. Зато те државе нијесу отвориле своје границе и пустиле своје држављане у циљу спашавања пропале економије Монтенегра, и исто тако пропале туристичке сезоне.

Затим је НКТ кренуо у реализовање наредбе Мила Ђукановића да се литије прикажу као погубне по здравље грађана, при чему су велики угоститељски објекти препуни гостију, који се и не придржавају никаквих здравствених упута о држању физичке дистанце и сл. Углавном, пркосећи здравом разуму и логици, НКТ истиче да је већа опасност од заразе корона вирусом на отвореном, него у затвореном простору, због чега је и донио одлуку о забрани јавних политичких и вјерских окупљања.

Партијски апаратчици НКТ-а одоше и корак даље да би приграбили што шире надлежности за себе, па се јуче упустише и у “медицинску” оцјену рада полиције, упућујући честитке свима који су пребијали грађане. На тај начин НКТ се до краја, грубо офирао као партијска ћелија и извршни орган Ђукановића. Ако је и од НКТ-а, таквог какав јесте, карикатуралан, много је и премного.

ЈЕЛЕНA КЉАЈЕВИЋ,

ПОРТПАРОЛ ДЕМОКРАТСКЕ НАРОДНЕ ПАРТИЈЕ