Заједничка отужна изјава тројице амбасадора, Миодрага Влаховића, Небојше Калуђеровића и Жељка Перовића, који су се, по капама, порезали с по двјеста еура да плате казну за Мирну Никчевић, запослену у Министарству вањских послова, која је прије неколико мјесеци брутално извријеђала Митрополију црногорско приморску и Српску православну цркву у Црној Гори, њеног митрополита и све вјернике, крунски је доказ да Никчевић са екстремистичком изјавом мржње није изоловани инцидент већ дио идеолошко-шовинистичког пројекта иза којег стоје режимске институције.

Да Црна Гора има министра вањских послова, као што га нема, он би и чазбену господу амбасадоре, Влаховића, Калуђеровића и Перовића, већ данас повукао с дужности, јер њихово скандалозно провоцирање и донирање за распиривање мржње по Црној Гори, према вјерницима Митрополије црногорско-приморске и Српске православне цркве у Црној Гори, заслужује сваку осуду.

А кад се већ у својој заједничкој изјави три амбасадора позивају на љубав према Црној Гори и универзалне вриједности, подсјећамо их да они управо од новца пореских обвезника, од којих су већина вјерници Митрополије црногорско-приморске и Српске православне цркве, сједе по амбасадама и примају енормне плате од по неколико хиљада еура, док су обични грађани на рубу егзистенцијалног понора.

Еклатантан примјер какве нас индивидуе представљају у амбасадама је управо Миодраг Влаховић, исти онај за којег ДРИ у извјештају за 2018. годину наводи читав низ врло интересантних података.

Само за његов царски смјештај у Ватикану плаћено је тек нешто мање од закупа цјелокупних просторија Амбасаде. Држава Црна Гора издвојила је за њега око четрдесет пет хиљада еура, као да станује на стадиону “Јувентуса”, што значи да се Миодраг очито понаша као турски бег у Ватикану.

Али је ДРИ указала и на његова бројна кршења закона и унутрашњих правилника, запошљавање особља без одобрења Министарства вањских послова, уз избјегавање вођења обавезне евиденције благајничког пословања. У извјештају стоји и да амбасада није Министарству достављала предлоге буџета за наредну годину, није имала адекватну документацију за потрошени новац, при чему је подизала готовину са жиро-рачуна у знатно већим износима од исплаћених трошкова, а износ готовине и поред упозорења Министарства није редовно уплаћивала на жиро-рачун. Није достављала ни извјештај о потрошњи горива, а и поред захтјева Генералног секретаријата Министарства није пописала депозите на рачунима, готовину у благајнама и неизмирене обавезе. Влаховић није доставио ни извјештај о јавним набавкама, а закључивао је уговоре о раду с локалним особљем прије добијања сагласности од ресорног Министарства.

Због наведених малверзација у Миодраговој амбасади у Ватикану, ДНП га, као „великог“ противника говора мржње, уз његових двјеста еура подршке за такве поступке, позива да се изјасни јесу ли и скандалозни подаци ДРИ о његовом понашању и пословању говор мржње. А ријеч је само о прилозима за лик и ђело “савјесног” амбасадора Црне Горе у Ватикану, који крши све законе и правилнике глумећи дежурног заштитника самохраних мајки.

Три амбасадора су, као три мускетара, уплатили по двјеста еура од својих скромних плата за Мирну Никчевић, а Влаховић својих двјеста уновчио додворавајући се властима, држећи лекцију Црној Гори о моралу и поштовању отаџбине онако како то управо он чини по Ватикану, због чега га је требало одавно повући и разријешити с функције. Па да долазак у домовину искористи да види шта ће с оним грдним кредитима у које се уплео, о чему је писала штампа, јер НЛБ Монтенегро по шеснаести пут нуди на продају његову имовину због неизмиреног милионског дуга, а он притом скрива имовински картон.

ДНП зато истиче каквог манипуланта Црна Гора има за амбасадора, који кроз бригу за Црну Гору мућка по Ватикану за свој грош, па се питамо шта га је конкретно и препоручило да као такав заступа Црну Гору у Светој столици, и харчи државне паре као сопствене.

ДНП истиче да само у оваквој држави, по мјери прве фамилије, такве индивидуе могу бити биране за амбасадоре. Али их обавјештавамо да ничија није до зоре горјела, па ће, осим отказа, такве и сличне квазипатриоте бити суочене са кривичном одговорношћу, уз њихову представу за ширу јавност о солидарности са Мирном Никчевић, која би да запали храмове српске православне цркве и поубија „вјернике као говеда“. И да за све то плати шестсто еура, као знак изругивања правне државе Црне Горе са самом собом.

ДНП још једном истиче да смо се на нашем Тројичинданском сабору испред Храма Христовог воскрсења заједно с нашим митрополитом и владикама обавезали да ћемо животима бранити храмове, цркве, гробља и имовину наше цркве. И да их никакви шовинистички насртаји попут поменутог не могу измјестити из духовног и државотворног темеља Његошеве, а не Ђукановићеве Црне Горе.

А три амбасадора, на челу с проблематичним Влаховићем, упалили су ново зелено свјетло Мирни Никчевић да негђе опет сије мржњу по Црној Гори за шестсто еура, од којих ће двјеста ићи из Миодраговог џепа, колико вјероватно даје за напојницу конобарима по Ватикану.