Демократска народна партија најоштрије осуђује покушај министра за људска и мањинска права  Суада Нумановића да кроз Нацрт закона о слободи вјероисповијести маргинализује Митрополију црногорско приморску и доведе је у позицију зависности од државе што је супротно Уставу. Овако предложен Нацрт закона представља подржављење цркве, односно увођење државне религије, у којој би се фаворизовала неканонска групација као примјер идеолошке подобности.

Принцип одвојености цркве од државе у нормалним европским државама представља гаранцију да неће доћи до политичке манипулације и злоупотреба, док се у Црној Гори, овим Нацртом и законски планира нормирати принцип бруталног обрачуна са Митрополијом црногорко приморском. Уколико буде усвојен овако предложен Нацрт закона о слободи вјероисповијести потпуно ће се легализовати  прогон свештенства, узурпација црквеног земљишта, директно мијешање, тј. постављање црквених великодостојника по мјери режима, што вјерујући народ никако не смије допустити.

Зато позивамо министра Нумановића да повуче Нацрт закона о слободи вјероисповијести, и да у нову израду укључи представнике Митрополије црногорско приморске и остале заинтересоване представнике канонских вјерских заједница како би се дошло до  решења које ће афирмисати закон утемељен на одвојености цркве и вјерских заједница од државе, и управо на тај начин штитити слободу вјероисповијести.

Такође, очекујемо од министра Нумановића да јавна расправа о Нацрту овог закона буде организована и у Никшићу, Беранама, Пљевљима, Бару, Херцег Новом, Будви и другим црногорским градовима, јер нећемо прихватити да се једно овако важно питање прокријумчари за вријеме годишњих одмора и без учешћа заинтересоване јавности.

ДНП још једном упозорава да игнорисање  оправданих захтјева Митрополије црногорско приморске од стране надлежног министарства може проузроковати друштвену и политичку нестабилност. Јер овако предложен Нацрт у својој суштини садржи гушење и контролисање вјероисповијести, зато је наша дужност да се супроставимо нероновском покушају гушења основних права и слобода које нам гарантује Устав.