Лакушић: Нерегуларности у раду локалне управе Главног града и намети грађанима

Лакушић: Нерегуларности у раду локалне управе Главног града и намети грађанима

Постала је масовна појава да Jавна предузећа, и ко све не, са и без покрића, преко адвокатских канцеларија и јавних извршитеља узнемирују грађане разним тужбама и опоменама о наплати дажбина за непостојеће услуге.   

Да се ради о својеврсној хајци кроз лов у мутном најбоље свједоче притужбе грађана, које свакодневно стижу нама, одборницима, и Скупштини Главног града, а које се односе на непрофесионализам у раду, који се огледа у лошој евиденцији, необавјештавању грађана о обавезама плаћања дажбина, неуручивању рачуна и одлука надлежних органа.

Тако се ових дана тој оркестрираној акцији пуњења буџета  без покрића придружила и подгоричка чистоћа, која тужбе доставља на имена чак и оних грађана који су преминули прије двадесет и више година.

Врхунац злоупотребе представља примјена Одлука на оне грађане, којима су први контејнери удаљени од породичних кућа на одстојању од 400 и више метара, и који су, уколико уопште одлажу смеће у контејнере, изложени додатним трошковима кроз куповину кеса за однос смећа, као и трошкова превоза.

Непословност овог друштва с ограниченом одговорношћу превазилази оквире пословног партнерства с грађанима, и то је типичан примјер како не треба радити. Велики број грађана у приградским мјесним заједницама нам се жали да инкасанти чистоће остављају рачуне за одвоз смећа по улицама на одстојању од породичних кућа и до 100 и више метара. Зато ти грађани с правом предлажу да им рачуне остављају поред контејнера који су и онако од њихових кућа удаљени по 400 и више метара.

На рад тржница и пијаца од продаваца у тржном центру Базар такође стижу притужбе, да већи дио тезги у овом тржном центру није у функцији.

Свему овоме додајмо и податке, које су недавно објавили медији да се преко 67 одсто воде из јавних водовода по Црној Гори губи на име неадекватне водоводне мреже. А кад се свему томе додају крађе и ненаплаћена потраживања од стране предузећа која су под заштитом државе, онда је више него јасно како функционише државна администрација чије личне дохотке финансирају грађани.

Пружање комуналних услуга није на нивоу града какав је Подгорица, па многа Јавна комунална предузећа више личе на органе државне управе, а не на предузећа која треба да се боре за свој профит. Срамота је да градске власти у XXI вијеку нијесу у стању да доведу канализацију до великог броја домова у граду, и ријеше питање одвођења атмосферске канализације у приградским насељима, која су у опасности од поплава чак и због сваког већег пљуска.

Поједине буџетске ставке у Јавним предузећима су током избора коришћене за незаконит утицај на гласаче. Та средства политичке корупције се провлаче годинама у завијеној, али провидној форми, кроз злоупотребе социјалне помоћи, трансфере и донације појединцима, а све за куповину гласова.

Зато позивам све надлежне у Скупштини Главног града да анализирају стање у Јавним предузећима и друштвима са ограниченом одговорношћу, као и да пониште све Одлуке које угрожавају животни стандард грађана, а које су засноване на лошој евиденцији и погрешној примјени законских одредби.       Такође, позивам предсједника парламента Главног града Ђорђија Сухиха да закаже хитну сједницу, како би се ово питање размотрило на основу правих а не фингираних информација, да би се тиме зауставила хајка против грађана Подгорице, чак и оних који су прије двадесет и више година нашли свој вјечни мир и спокој.