Директор института Сарадња за будућност – Црна Гора – Србија – Република Српска, Владислав Бојовић, састао се у Београду са Миодрагом Линтом, предсједником Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије.

Бојовић и Линта су разговарали о атмосфери појачане репресије, дискриминације и прогона Српске православне цркве и државотворног српског народа у Црној Гори. Тим поводом Бојовић и Линта су се сложили да репресија, дискриминација и прогон српског народа представљају директну пријетњу за православно биће Црне Горе.

Линта је истовремено изразио посебну забринутост због информација о могућој припреми атентата на једног од политичких лидера Срба у Црној Гори, Милана Кнежевића. Истовремено је указао и на чињеницу да би било који покушај у том смислу, према било ком од опозиционих првака, могао изазвати значајне, нежељене друштвене потресе у Црној Гори.

Линта је у разговору исказао и очекивања да ће се и питање вјерских слобода православног народа у Црној Гори рјешавати уз поштовање начела одвојености Цркве и Државе, уз поштовање канонског права и канонског устројства Српске православе цркве, као једине изворне и канонске Цркве у Црној Гори. Као што је то у Црној Гори већ учињено у односу на Исламску и Католичку вјерску заједницу.

Линта је поновио очекивања да ће Европска унија коначно реаговати на најаву врха власти у Црној Гори да ће власт формирати своју цркву, због чега ће ЕУ инсистирати да власт покрене дијалог о измјенама Закона о слободи вјероисповијести, чији је циљ отимање светиња и друге црквене имовине.

Бојовић је током разговора изразио задовољство чињеницом да је Србија значајно економски ојачала, и да је без озбиљнијих посљедица превазишла период епидемије корона вируса. Истовремено је исказао захвалност држави Србији, која посљедњих година у континуитету, и све већој мјери, помаже српска удружења и организације у Црној Гори, као и Српску православну цркву у Црној Гори, и подржава српски народ у његовом настојању да се избори за своја основна људска, национална и вјерска права.