Маја Вукићевић: Хитно увести додатне мјере у циљу заштите грађана

Маја Вукићевић: Хитно увести додатне мјере у циљу заштите грађана

То што треба да проведу одређено вријеме у кућној изолацији у циљу спречавања ширења корона вируса за грађане Црне Горе ће бити и најмањи проблем. Реални проблеми са којима ће се Црна Гора суочавати уколико се ово настави су много озбиљнији од самоизолације.

Услед чињенице да је све стало, готово читав систем, највише ће да трпи привреда и тржите рада, а посебно ће бити угрожени радници, који у овом систему ни до сад нису имали адекватну заштиту својих права. Велики број малих бизниса ће несумњиво претрпјети штету од које ће се тешко опоравити. Немогућност да остваре приход утицаће на плаћање обавеза и дажбина. Људи ће бити економски угрожени, многи треба да плаћају кирије, рате кредита, уз остале дажбине.

Држава осим доношења мјера везаних за самоизолацију мора у најкраћем року донети и низ других мјера како би се омогужило лакше превазилажење кризе. Одлагање плаћања одређених дажбина, рачуна, кредитних рата за све грађане се морају наћи међу економским мјерама како би се ова ситуација превазишла.

Како је доказано да вирус корона највише угрожава најстарије, из Демократске народне партије предлажемо да се што хитније донесу додатне мјере у циљу њихове заштите. Умјесто да пензије чекају у редовима у банкама, треба омогућити да им се исте донесу на кућну адресу. Такође ову категорију становништва треба ослободити плаћања дажбина на период од три мјесеца, како би своја примања усмјерили на куповину хране.

Такође поучени примјерима Италије, Француске и других земаља, гдје се вирус након прве недеље драстично проширио, да се то не би десило и у Црној Гори потребно је на вријеме донети одговарајуће мјере, па тако већ сад треба размислити о мјери ограниченог кретања, гдје би био дозвољен одлазак у куповину једној особи из домаћинства, уз потврду. На тај начин би се осим утицаја на спречавање ширења вируса, утицало и на смањење неконтролисане куповине основних намирница. Нико још увијек са сигурношћу не зна до кад ова ситуација може да потраје, тако да у овим моментима морамо показати рационалност и одговорност.Ове мјере треба донети што хитније, јер ће за њих бити касно кад се вирус рашири.