У Амбасади Руске Федерације у Црној Гори у Подгорици 26. фебруара је одржан састанак Њ.Е. амбасадора РФ, Владислава Маслењикова, и делегације општине Беране, коју су чинили Борис Боричић, Зоран Јојић, савјетник у Служби предсједника Општине, и Јасмина Ђукић, савјетница у Служби Скупштине општине Беране.
Борис Боричић, предсједник Комисије за спровођење и праћење реализације одлука о подизању Спомен-обиљежја Маршалу Георгију Константиновичу Жукову и Александру Лексу Саичићу, упознао је амбасадора Маслењикова са досадашњим активностима, након чега је договорена даља динамика у циљу завршетка свих потребних радова до предвиђеног рока.
Током ранијих контаката договорено је да Спомен-обиљежје Маршалу Жукову, и јунаку из Црне Горе Лексу Саичићу у Руско-јапанском рату, буде откривено 21. јула 2020. године, на Дан општине Беране.
Током разговора у срдачној атмосфери још једном је наглашен значај овог заједничког пројекта, посебно у духу заједничког антифашистичког насљеђа и дубоких културно-историјских и духовних веза народа Црне Горе и Руске Федерације.
У разговору је још једном истакнута улога Црногорског одреда у саставу Руске армије у Руско-јапанском рату 1905. године, када је херој из Црне Горе, васојевићки јунак и капетан црногорске војске, Лексо Саичић, пред очима руске и јапанске армије, у двобоју савладао јапанског ратника, и за јунаштво одликован руским ордењем, а честитке добио и од адмирала руске и јапанске армије, уз чин капетана коњичког ескадрона.
Сабља овог јунака из Црне Горе и данас се чува у Војном музеју у Москви. Лексо Саичић је био носилац бројних ратних ордена, руских, италијанских и црногорских, а додијељена му је и сребрна медаља за храброст и споменица Педесетогодишњице владавине краља Николе.