У Црној Гори закони не важе исто за све. Умјесто једнакости свих пред законом, влада неписано правило – ако се закони супротстављају приватним интересима моћних појединаца и група тим горе по законе. Држава Црна Гора је због тога далеко од успостављеног система владавине права. Разлог за овакво стање лежи прије свега у чињеници да код актуелне власти не постоји политичка воља за владавином права, нити спремност да се закони неселективно примјењују.
Владавина права је нужан предуслов демократије. Изградња правне државе у којој ће се закони доследно проштовати и спроводити једнако за све њене грађане сан је о ком сви сањамо. Немогуће је изграђивати правну државу без успостављања независних, професионалних и одговорних правосудних институција.

У држави у којој је правосуђе под директном контролом и снажним утицајем владајућих структура влада правило – кадија те тужи, кадија ти суди. Без темељне кадровске реконструкције у судству и тужилаштву, на принципима моралног и стручног кредибилитета, нема правде у Црној Гори. Спрега власти и правосуђа је рак рана наше државе, јер умјесто критеријума квалитета приликом избора судија, превладава партијска подобност и лојалност носиоцима извршне власти. Судије морају бити слободне и независне да би могле судити по закону и савјести.
Успостављање правног и институционалног оквира за борбу против организованог криминала и корупције подразумијева раскринкавање спреге између власти и структура блиских власти, које су у народу препознате као срж свих наших несрећа.
Истинска правна држава мора својим грађанима гарантовати правну сигурност. Обезбјеђење правне сигурности је један од кључних предуслова изградње државе у којој ће грађани слободно исказивати своје ставове и слободно живјети.
Све ово што се последњих дана и година дешава челницима, члановима и симпатизерима Демократског фронта јасно говори да је Црна Гора заточена држава. У њој не постоји владавина права као темељ једнакости и недискриминације и стварања правне сигурности појединаца, али и читавог друштва.

Услов свих услова да Црна Гора постане правна држава и да у њој царује владавина права јесте постојање политичке воље за потпуном независношћу институција система, посебно судства и тужилаштва. Добро је што су грађани последњих година посредством медија били у прилици да се лично увјере какви су морални и стручни квалитети једног броја судија и тужилаца.

Просто је запањујуће колико је неписмености и просјечности садржано у тим личностима које би требало да представљају крем знања и професионалности у обављању ових, у свакој иоле озбиљној држави важних функција. Они више нијесу проблем било којег појединца. Они су проблем за све грађане Црне Горе, једнако као и они чијим интересима служе. Много више за оне који тога нијесу свјесни, него за оне који се против њих боре.
Наравно, све оно што се дешава са правосудним и тужилачким органима је последица диктаторске ДПС власти, која је у последњих 30 година, колико се налази на челу Црне Горе, изградила систем у цјелости подређен њеним интересима.


Све то им дозвољава и међународна заједница, која у Црној Гори, иако би то жељела, не може наћи нови субјект који би с толико подаништва служио њеним интересима, али и народ у који се увукао страх због насиља који међу грађанима сије режим.
Оно што посебно треба да забрине је појава да се међу грађане Црне Горе увукла мржња по принципу навијачких страсти и исконструисаних подјела од стране режима што никоме не доноси добро.

Све оно што се некоме данас дешава, а што нијесмо хтјели реално сагледати, једнога дана ће се вратити као бумеранг онима који то ћутке посматрају. Тога морају бити свјесни и носиоци извршне власти, као главни протагонисти прогона својих неистомишљеника, јер народ је давно, на основу животног искуства, примијетио, да ничија вјечно не гори, па неће ни њихова.

Извор: ДАН