Пејовић: Neka žurka traje do kraja

Пејовић: Neka žurka traje do kraja

 

Снимци са журке која без престанка траје тридесет година у организацији актуелне власти који се ових дана јавно приказују у режији златног спонзора режима Душка Кнежевића полако, али сигурно отварају очи и онима за које смо вјеровали да никада неће прогледати. Коначно су јавно о злоупотребама власти почели говорити непосредни учесници и свједоци свих дешавања на двору у последњих тридесет година. Ма колико се режим трудио да маргинализује све изречене оптужбе тешко да ће то моћи, па и по цијену сервилне оданости носилаца најважнијих судских функција, Специјалног државног тужилаштва, Агенције за спречавање корупције, режимских медија и политичара блиских режиму и препознатих најамника из региона који за све криминалне радње режима оптужују некога извана.

Све оно што смо чули и виђели последњих дана и без неке посебне елаборације недвосмислено потврђује оптужбе које су долазиле од опонената режима да је владавину ове власти обиљежило подмићивање грађана, умијешаност у криминалне радње, арчење државне имовине, непотизам и повезаност с аферама које су снажно уздрмале државу. Наравно, све то се могло радити само у спрези с државним органима који би у свакој иоле озбиљнијој држави били у првој линији одбране од поменутих непочинстава. Међутим, носиоци функција који би требало да буду најодговорнији за чување интереса грађана и државе активни су учесници приватних журки, што показују објављене фотографије чиме су избрисали све етичке и моралне принципе и бацили под ноге људске и професионалне норме које су у свакој правној држави кључна претпоставка за обављање поменутих дужности. За подржаваоце лика и ђела шефа режима не поставља се као кључно питање његово позивање на одговорност већ ко стоји иза Душка Кнежевића, алудирајући првенствено на неког моћног са Запада. За њих је рјешавање овог ребуса јако важно да би знали када треба бацити појас за спасавање с брода који тоне. Шта ће још испливати на површину наредних дана, страхују сви из власти. Ми можемо нагађати ко је још од високих функционера власти на том списку и да ли унутар самог режима постоји борба за превласт. Биће интересантно до када ће ћутати они функционери режима који су већ пуштени низ воду, а било би љековито и за њих и за Црну Гору да проговоре и ослободе се муке коју носе у себи. Наравно највећа казна за актере скандалозних понижења Црне Горе, незабиљежених у њеној историји, биће када крену пропадати брзином и величином гријехова које су починили.

Образ је некада био најважнија имовина човјека, а на примјеру црногорских властодржаца након свега не може ни да се зацрвени. Но, како записа у коментару овог скандала један грађанин на друштвеним мрежама „Нека журка траје до краја!“ Можда се и успавана Црна Гора пробуди црвена од стида што је свих ових година ћутала и подржавала власт која се баханалисала на муци сопственог народа. А и стара изрека каже да кућа најбрже гори кад се запали изнутра. Можда уз све ово што се дешава Црној Гори најбоље пристоје ријечи познатог глумца Петра Божовића: „Има ли ичега страшнијег од људи који зарад личног интереса могу све да ураде, а да их није срамота.“

Извор: ДАН