Клуб посланика Демократског фронта предаће Скупштини Црне Горе интерпелацију о раду владе из ресора министра правде Зорана Пажина, казао је данас посланик ДФ-а Предраг Булатовић.

Он је на конференцији за новинаре рекао да предсједник Црне Горе Мило Ђукановић, главни специјални тужилац Миливоје Катнић и Пажин планирају продужени државни удар.

Познато је да је ДФ, везано за монтирани државни удар, означио као главног човјека Мила Ђукановића за везу са Миливојем Катнићем и за утицај на Виши суд и остале судске инстанце, управо потпредсјеника Владе и министра правде. Пажин је од почетка учествовао у осмишљавању државног удара, подизању оптужнице, праћењу процеса и директно учествовао у одређивању и писању пресуде. Био је укључен, супротно закону, злоупотребљавајући службени положај и угрожавајући уставно начело о подјели власти, тврди Булатовић.

Он је навео да је кључни разлог зашто сада покрећу ову иницијативу то што су дошли до информације коју су објавили медији прије дестак дана у Србији и Црној Гори, да је Пажин 23. маја ове године, 14 дана након изрицања пресуде Андрији Мандићу и Милану Кнежевићу од пет година затвора, са позиције министра правде затражио изручење Јорама Фрига, држављанина Израела, Црној Гори.

Он је све то урадио на основу црвене Интерполове потјернице која је базирана на незаконитом одређивању притвора за овог човјека и на основу фалсификовања оптужнице из априла 2017. године, а која се односила на руске и српске држављане и на лидере ДФ-а. Тиме је Пажин у низу злоупотреба био подршка или човјек који је идејно осмишљавао и организовао све Катнићеве радове на, како је казао, ткз. државном удару, за који се сада, додао је, може рећи и да је “продужени државни удар”. Познато је да је Кипар као чланица ЕУ одбио овај захтјев и Пажина и других црногорских органа, и ослободили су Фрига из затвора у којем је био на основу црвене Интерполове потјернице. Ми у ДФ-у претпостављамо, не знамо да ли можемо доћи до тих података, али трудићемо се, да је на сличан начин Зоран Пажин поступао и у случају Џозефа Асада, држављанина САД-а и агента ЦИА, казао је Булатовић.

Према његови ријечима, поред овога што је било иницијално, посланици ДФ-а ће се, како су најавили, у интерпелацији бавити и пропустима министра правде у случају Саше Синђелића, свједока сарадника, и о Пажиновом, како тврде, утицају на тужилаштво и правосуђе и угрожавању њихове уставне позиције, али ће и анализирати и наводно успоравање европске агенде у поглављима 23 и 24 за које је, како тврде, одговоран министар правде.

Нагласио је да се овдје се рад о једној злоупотреби Зорана Пажина заједно са Катнићем, а по налогу Ђукановића, да се поред једне фазе завршеног државног удара пресудама од пет година лидерима ДФ-а настави продужени државни удар, “јер су савршено свјесни да немају никавих доказа за ове пресуде које су донијете”.