Прије тачно 10 година, црногорска власт је донијела срамну одлуку о признању лажне државе Косово како би се додворила творцима сепаратистичког тероризма и уношења нестабилности и тензија на Балкану.

Ако имамо у виду да је и актуелни премијер Душко Марковић признао да су у том тренутку знали да је 85 % грађана против признања онда је апсолутно јасно да је одлука донијета супротно вољи већине и интересима Црне Горе, због чега је избјегнуто и референдумско одлучивање.

Влада је подлегла спољњем притиску оних којима је одговарало производња тензија и сукоба зарад остваривања својих геополитичких интереса чиме је власт ДПС-а потврдила свој марионетски карактер и инфериорну позицију. Мишљење грађана по овом питању је и даље непромијењено и убједљива већина није сагласна са одлуком тадашње Владе да се призна терористичка творевина на југу Србије као провизоријум који првенствено служи као војна база и сигуран полигон западних сила.

Тај сраман чин не представља само забијање ножа у леђа Србији већ и издаја Црне Горе јер је опште познато да је Метохија била саставни дио старе црногорске државе. Они који су нас тада убјеђивали да је питање Косова завршено најбоље демантује чињеница да ни 10 година након тога није постигнут договор између Срба и Албанаца, као ни у међународној заједници и да расплет косовског чвора тек предстоји, а за сво ово вријеме Косово* није постало чланица УН и по правилима међународног права се не може сматрати признатом државом. За сво ово вријеме имамо сукобе на тој територији, блокаде, скрнављење цркава и храмова, прогоне и погроме, озбиљно кршење људских права и слобода као и политичка убиства међу којима је последње убиство Оливера Ивановића које представља класичан политички атентат на слободу и права Срба.

Колико је погрешан био потез о признању тзв државе Косово најбоље показује понашање албанских политичара који су атаковали на територију Црне Горе и који су прелазили граничне прелазе са намјером да постављањем заставе Албаније маркирају дио Црне Горе као своју територију.

Једнострано проглашење независности на територији Србије је отворило Пандорину кутију која још дуго времена неће бити затворена и погрешна одлука о нелегитимном признању се обија о леђа и Црној Гори. Због исправљања тешке срамоте и скидања љаге са Црне Горе, покренута је широка акција прикупљања потписа за Иницијативу за поништење Одлуке Владе Црне Горе о признању тзв.независне државе Косово, која је подстакнута чињеницом да је ова одлука нелегитмна и да не одражава вољу већине грађана.

Чињеница да поједине државе које су чланице Уједињених нација повлаче признања тзв државе Косово потврђује да су наступиле нове околности у међународној заједници које и Црна Гора треба да уважи, у првом реду поштујући вољу већине грађана.