СЕКУЛОВИЋ: ОПШТИНА БАР ДА СМАЊИ ДАЖБИНЕ ГРАЂАНИМА И ПРИВРЕДИ ДОК ТРАЈЕ ЕПИДЕМИЈА КОРОНА ВИРУСА

СЕКУЛОВИЋ: ОПШТИНА БАР ДА СМАЊИ ДАЖБИНЕ ГРАЂАНИМА И ПРИВРЕДИ ДОК ТРАЈЕ ЕПИДЕМИЈА КОРОНА ВИРУСА

Година 2020. по много чему није налик на остале, а оно, што је обиљежило, свакако је епидемија корона вируса, која је задесила читав свијет и промијенила начин живота људи. Епидемија са свим пратећим посљедицама није заобишла ни Црну Гору. Осим здравља грађана, у овим условима посебно је угрожена привреда, а самим тим и тржиште рада, што је све утицало на економску моћ грађана која у Црној Гори ни раније није била на високом нивоу.

И док се у годинама прије епидемије некако и опстајало, у овој години, кад су многи изгубили посао, кад предузећа због пада промета морају смањивати плате запосленима, угрожен је економски опстанак грађана.

Намети, које они плаћају, и иначе су високи, посебно сада, у овим ванредним околностима. У том контексту сматрамо да Општина Бар није урадила довољно да помогне својим грађанима, јер Барани, на примјер, и даље имају једну од најскупљих цијена комуналних услуга у Црној Гори.

У условима, какви тренутно јесу, ову цијену је потребно кориговати, бар за 50 посто, посебно јер су и цијене нафтних деривата ниже него у прошлој години, а цијене комуналне услуге више. У марту мјесецу, умјесто да се цијена смањи, на рачуну је уведена нова ставка, чиме су ионако високе цијене увећане за још 20 посто.

Сматрамо непотребним наметање грађанима и привреди обавеза да плаћају таксе, везане за туристичку сезону, које није ни било, јер, умјесто да од сезоне зараде, сви су у губитку.

 

Општински одбор Демократске народне партије Бар предлаже да Општина:

 

1. Умањи цијену комуналних услуга, и то за 50 процената;

2. Ослободи грађане плаћања туристичке таксе за становање, уз обрачун пореза на непокретности, јер, захваљујући политичким одлукама НКТ, није ни било туристичке сезоне;

3. Умањи накнаде за коришћење путева, које се обрачунавају привредним друштвима, и представљају велику ставку у постојећим условима;

4. Укине обрачун каматне стопе за кашњење у плаћању локалних дажбина, јер се локалне службе не смију понашати као кредитне институције и обрачунавати камату од 0,03 посто дневно;

5. Умањи рачуне за воду за привреду и грађане док се криза, изазвана корона вирусом, не стабилизује;

 

Очекујемо да ови предлози буду узети у разматрање, као и да се надлежни у барској Општини о истима изјасне у најкраћем року.

ВАСИЛИСA СЕКУЛОВИЋ,

ПРЕДСЈЕДНИЦA КЛУБА МЛАДИХ ДНП БАР