Секуловић: ТВЦГ да се сјети поруке Светог Петра Цетињског – “Ви чините што знате, а не знате што чините.”

Секуловић: ТВЦГ да се сјети поруке Светог Петра Цетињског – “Ви чините што знате, а не знате што чините.”

 

Да је Јавни сервис био и остао јавни и тајни сервис одлазећег режима, до и након 30. августа, јасно је цјелокупној јавности Црне Горе. У сваком случају, заробљени врх националног ТВ канала, који је одавно положио заклетву да сервисира потребе сад већ опозиционог ДПС-а, остаје досљедан у својој оданости, негирајући промјене у Црној Гори, и правећи од информативних емисија маркетинг бившој власти по опробаном клишеу.

Степен бескрупулозностиј управљачких структура ТВЦГ могао се понајбоље видјети током јучерашњег дана Божића, духовног празника свих православних вјерника, кад је информативни дио програма био стављен у пуну функцију одлазећег режима, који никако да оде захваљујући и Јавном сервису.

Два драстична примјера, на која указује ДНП, до краја разобличавају намјере Јавног сервиса да заустави вријеме, и грађанима пружи искривљену слику стварности.

У јучерашњем ТВ-дневнику вјештом монтажом је отворен простор за незадовољство већинске православне Црне Горе, у којој би требало повести рачуна о поштовању става већине, а не занемарити ни положај осталих.

Тако је у ТВ-прилозима са обиљежавања Божића дат приоритет извјештају из вјерског објекта тзв. ЦПЦ, која није канонски призната, уз снимљену изјаву једног од њених поглавара, а тек потом дат је прилог из Саборног Храма Христовог Воскрсења, и то “случајно” без поштовања принципа реципроцитета да се емитује и изјава Митрополије црногорско-приморске.

Навијачки став у дневнику не треба додатно образлагати, као ни монтаже Јавног сервиса о реалном стању у држави кад је у питању и неумољиви систем бројки, као дио праве, а не виртуелне стварности. А виртуелну заговарају генерални директор РТЦГ и његов тим, да би створили погрешну слику духовног стања у Црној Гори.

Ако Шундић досад нигдје није дошао до те информације, а која је свугдје присутна, ДНП ЦГ га подсјећа да је, према анкетама још од прије неку годину, број вјерника Митрополије црногорско-приморске чак 61 посто, уз тенденцију даљег раста! А број вјерника тзв. ЦПЦ је свега 16 посто. Зато би се закључани Јавни сервис морао однијети са дужним поштовањем и према неумољивом језику бројки.

Други драстичан примјер је што је, управо на вече Божића, као највећег духовног празника православља, кад се у домаћој атмосфери мира, спокоја и духовног блаженства обиљежава тај велики датум хришћанства, ТВЦГ срачунато емитовала емисију о Божићном устанку, настојећи да изнова буди немир и ремети богоугодну атмосферу у срцима православних вјерника. Тако је Јавни сервис сервисирао потребе одлазећих моћника да се народ, чак и током божићне вечери, циљано држи у спорењима и духовном немиру због страница историје које не смијемо заборавити, али их не смијемо ни свакодневно пласирати народу Црне Горе, чак и на сами дан Божића!

Посебно у овим временима кад су грађанска слога, мир и добар суживот Црној Гори потребнији и благотворнији него икад. Али ти свети циљеви у Јавном сервису остају по страни, јер он мора да одрађује наруџбе одлазећих моћника, сходно њиховим жељама да се преко ТВЦГ једног дана врате на власт, што је све мање извјесно.

Зато се и додатно треба запитати гдје је ту Јавни сервис, чија настојања, да се обнављају нове чегрсти и подјеле међу грађанима Црне Горе, очито не пролазе. Али чине штету укупној друштвеној клими свепраштања и кретања ове земље у ново доба мира и друштвене хармоније, коју ремете одлазећи моћници и, надајмо се, одлазећи челници Јавног сервиса.

Зато им ДНП Црне Горе поручује да се сјете и поруке Светог Петра Цетињског: “Ви чините што знате, а не знате што чините.”. И да се присјете и поруке великог миротворца и духовника да не смијемо сами себи невоље чинити, јер смо у тој дисциплини вазда предњачили пред свијетом и вијеком.

ВАСИЛИCA СЕКУЛОВИЋ,

ПРЕДСЈЕДНИЦA  КЛУБА МЛАДИХ ДНП БАР