Јовановић: Држављанство Перовићу је нови обрачун са српским питањем у Црној Гори

Јовановић: Држављанство Перовићу је нови обрачун са српским питањем у Црној Гори

Из Демократске народне партије су оцијенили да додјељивањем црногорског држављанства дугогодишњем шефу катедре за филозофију у Новом Саду Миленку Перовићу, Влада Црне Горе је још једном потврдила свој антицивилизацијски и антисрпски карактер.

„Познати су националшовинистички ставови професора Перовића према Србима у Црној Гори, Српској православној цркви и митрополиту Амфилохију и евидентно је да су га искључиво ти епитети квалификовали за пријем у црногорско држављанство“, казао је Шеф Медијског центра ДНП-а и функционер ДФ-а Никола Јовановић.

Према његовим ријечима, додијелити држављанство ономе ко шири мржњу и позива на дискриминацију већине у Црној Гори, кад год му се за то јавно укаже прилика, јасна је порука да су те вриједности темељ политике режима ДПС-а.

Након изрицања забране интелектуалцима из Србије да уђу у Црну Гору, услиједио је увоз пожељних „интелектуалаца“ који се по правилу боре против „великорпске хегемоније“ и који су спремни да изговоре наручене и најбруталније неистинитости за потребе режима, баш на исти начин како то уназад годинама ради ископлексирани Беба Поповић и његова минут-два „информатива“. Разумије се, ове квазиинтелектуалце црногорски режим рентира за своје потребе у тренутцима када треба грађанима бацити прашину у очи и преусмјерити пажњу са стварних проблема“, наглашава Јовановић.

Перовић, додаје он, нема никакав посебан значај за државни, научни, привредни, културни, економски, спортски или други интерес за Црну Гору, због чега министарство унутрашњих послова није саопштило у чему се огледа тај његов посебан „значај“ и због чега му је додијељено црногорско држављанство, тако да се намеће логички закључак да је то награда и заштита за његове шовинистичке ставове.

Овим је власт афирмисала антисрпку хистерију и најавила нови обрачун са спрским питањем у Црној Гори. Иначе, додјељивање држављанства проблематичним личностима је специјалност црногорске власти која је до сада подијелила преко 200 почасних држављастава контроверзним лицима међу којима је Таксин Шинаватра, бивши тајландски премијер који је био осуђен за корупцију као и Мохамед Дахлан, бивши палестински министар безбједности који је оптужен за милионску превару и кршење људских права“, оцјењује Јовановић.

У ову матрицу, наглашава Јовановић, професор Перовић се савршено уклапа јер је исти правоснажно осуђен за мобинг јер је уцјенама и пријетњама спријечио асистента на Философском факултету у Новом Саду да докторира.

„Апсурд је да Црна Гора има један од најригиднијих закона о држављанству због чега постоји велику број лица без држављанства а да са друге стране врх владе дијели шаком и капом држављаснтво оним лицима у којима виде остваривање сопствених интереса. То је поуздан знак да се ради о диктатури која је приватизовала државу и законе и користи их у циљу сопствених интереса“, саопштио је Јовановић.

Такође, нагласио је да више десетина хиљада грађана чека на пријем у држављанство Црне Горе, а многи од њих су рођени овдје и већина испуњава законске услове, али се ти случајеви не рјешавају искључиво из разлога што је за већину процијењено да би у случају добијања држављанства гласали против власти.

„Са друге стране, из држављанства се не бришу они који деценијама не живе у Црној Гори и који су по сили закона изгубили држављанство јер је честа појава да неко гласа умјесто тих лица на изборима. У случају додјељивања почасног држављанства, међу којима је и случај професора Перовића, ради се искључиво о личним, лукративним и политичким интересима врха режима и тај процес представља злоупотребу закона и увреду здравог разума за већину грађана у Црној Гори“, закључио је Јовановић.