Јовановић: Мило продао Црну Гору да би џемпер замијенио одијелом

Јовановић: Мило продао Црну Гору да би џемпер замијенио одијелом

Шеф медијског тима и високи функционер Демократске народне партије Никола Јовановић казао је да је Мило Ђукановић већ три деценије политички нуспроизвод међународних и геополитичких прилика које су му дозволиле да све ово вријеме врши власт коју никада није освојио и коју је узурпирао.

Због разних интереса њему се жмури на чињењицу да за све ово вријеме није побиједио нити на једним изборима, већ је све, по правилу, брутално покрао због чега никада није легитимно и легално изабран нити на једну државну функцију„, истиче Јовановић за портал ИН4С.

То што га описују као прагматичног политичара који је знао да препозна куда дувају међународни вјетрови је љепши начин да се за њега каже да бољи послушник не постоји и да је зарад опстанка на власти спреман на све, односно да је спреман да служи свачијем интересу. То га сврстава у политичаре марионетског карактера чије је подизање обрве, оштра реторика и приучени „body language“ искључиво за унутрашњу политичку употребу и одраз комплекса ниже вриједности“, рекао је Јовановић.

Такође, додаје да је Ђукановић као лош студент, без дана радног искуства, у препознатљивом џемперу, дошао је на државну функцију.

Није проблем у џемперу, камо среће да је наставио да га носи, а да га није замијенио скупоцјеним одијелима од пар хиљада евра и сатом од преко 100000 евра. То сликовито и отворено открива црте његове личности од којих у добром смислу и зависи државна политика. Црна Гора за ово вријеме је осиромашена, опљачкана, девастирана, распродата и дубоко унесрећена. Уски круг људи око Ђукановића се енормно обогатио, већина је осиромашила. Од 5 до 10 одсто људи имају све, остали грцају проблемима и тешко преживљавају„, изричит је Јовановић.

Тешко би некоме са стране било објаснити, додаје Јовановић, да 650000 људи на овом простору не могу да живе од свога рада, јер смо једна од најљепших земаља са огромним потенцијалом за развој.

Проблем су пљачке и незајежљивост некада младих и лијепих који немају границу у отимању. Нису у праву они који сматрају да је Ђукановић политички недодирљив. Напротив, круцијална грешка је што је у жељи да приватизује власт отишао толико далеко да је изградио систем који почива искључиво на његовом лидерству. Паралелно са тим је изградио накарадни систем вриједности у којем су лоши студенти и понављачи постали професори, министри директори школа“, наглашава Јовановић.

Према његовим ријечима, дојучерашњи ситни криминалци су постали контроверзни бизнисмени и у њиховим рукама су завршили државни ресурси.

Због тога је он персонификација свега што не ваља у протекле три деценије, а тога је превише. Видимо у последњим дешавањима да је његов круг почео да попушта и његова вадавина је брод који тоне, полако али сигурно. Опозиција, односно њени прваци, као никада до сада, морају да схвате озбиљност тренутка у којем се налазимо као друштво и да буду замјац финалних промјена„, рекао је Јовановић.

У коначном, сматра Јовановић, Ђукановић као парадигма свега, никада се више не смије поновити Црној Гори, јер још једног таквог не бисмо преживјели.

Зато је потребна суштинска промјена политичког лидерства и система уопште. Потребна нам је власт која је одраз слободне воље бирача, у којој је суштински носилац суверенитета грађанин што значи да нам је потребан систем у којем постоје независне институције, владавина права и правна држава. Никада се више не смије дозволити нити једном политичару да поистовјети себе са државом и да због тога умисли да има право да се бави разним организованим криминалом и корупцијом“, наглашава Јовановић.

Он сматра да је Црна Гора захваљујући томе данас држава која је на ивици економске пропасти, коју финансирају обични грађани са преко 90 одсто учешћа у буџету, а енормно богати само извлаче профит и складиште га на „off shore“  дестинацијама.

То је епилог владавине оних који већ три деценије покушавају да скупим одијелима, тамним лимузинама, вилама, елитним дестинацијама и акумулирањем моћи у сваком погледу излијече комплексе ниже вриједности„, закључио је Јовановић.

Извор: ИН4С