Јовановић о радару на Бјеласици: Црна Гора поданички испуњава НАТО хирове

Јовановић о радару на Бјеласици: Црна Гора поданички испуњава НАТО хирове

Портпарол и члан Предсједништва ДНП-а Никола Јовановић сматра да је најава постављања НАТО радара на Бјеласици до сржи огољела природу чланства Црне Горе у НАТО, које, како је навео, није партнерско, већ поданичко.

Набавка 3Д радара војног радара у вриједности од 20 милиона евра и намјера постављање истог на Бјеласици доказује да  НАТО ужурбано испоставља захтјеве Црној Гори и намеће јој да сама финансира пројекте које ће бити од директне користи овој војној алијанси. Недавна набавка хеликоптера од 30 милиона као и директива да надаље мора да финансира учешће црногорских војника у НАТО мисијама, оголиле су до сржи природу  чланства Црне Горе, која свакако није партнерска већ поданичко службеничка, казао је Јовановић за ИН4С.

Ми, навео је он, већ сада видимо да су се обистинила логичка предвиђања да ће Црна Гора бити полигон за остваривање туђих интереса и да је убрзани улазак у војни савез било стратешко проширивање интереса чланица НАТО-а на овим просторима, а не интерес Црне Горе.

Имајући у виду да је Црна Гора повјерила надгледање свог ваздушног простора НАТО савезницима Италији и Грчкој, баш као што је то урадила и сусједна Албанија, онда је јасно да овај радар неће служити Црној Гори већ да то представља дио војне логистике који се поставља на Балкану и да НАТО своју инфраструктуру заокружује на овом подручју. Не треба заборавити ни чињеницу да је Влада Црне Горе одлучила  да на планини Сињајевини формира Вјежбовно-стрелишни полигон за бојево гађање за потребе Војске Црне Горе. Иако су покушавали да убиједе јавност да се ради о рутинском одређивању локације за потребе војске, веома је индикативно што се и ово дешава након уласка у НАТО и јасно је да се ради о још једном испостављеном захтјеву са те адресе, казао је Јовановић.

Према његовим ријечима, Црна Гора није имала нити један безједносно политички разлог да постане 29. чланица војног савеза, нити је власт имала подршку за тај чин, што ту одлуку чини нелегитимном и неоправданом, а нерасписивање референдума о приступању чланству показује да је та одлука била и нелегална.

Тврдње министра Предрага Бошковића да ће грађане годишње коштати 450000 евра чланство у НАТО-у већ сада дјелују као предшколска бајка јер видимо да ће ти трошкови износити много више него предвиђених 2 одсто од бруто друштвеног производа. Иако су обећавали економско-развојне бенефите након што постанемо чланица НАТО алијансе лако је констатовати да се десило потпуно супротно и да су издвајања за војне трошкове утростручени. Све трошкове испостављених НАТО цехова нажалост плаћају грађани и новац пореских обвезника ће и овог пута бити злоупотребљен како би се задовољили туђи интереси, истакао је Јовановић.

Како је казао, од марионетске власти коју предводи ДПС се ништа друго није ни могло очекивати до сервилног испуњавања свих захтјева, надајући се да ће тиме одржати благонаклоност оних који жмуре на бруталну крађу избора, пљачкашке приватизације, корупцију, организовани криминал и енормно богаћење једног круга људи из врха власти.

–Све будуће потезе које власт буде предузимала испуњавајући НАТО хирове треба тумачити у том контексту. Имајући на уму да у последња два истраживања јавног мњења која су објављена долази до значајног пада повјерења у Војску Црне Горе и НАТО егзактно показује да су грађани свјесни природе чланства и да није дошло до повећања безбједности и прилива страних инвестиција, већ да је насупрот реалност таква да је организовани криминал на врхунцу и да су убиства и мафијашке ликвидације свакодневница, указао је Јовановић.

По његовим ријечима, обећани економски проспритет, политичко уважавање најмоћнијих земаља свијета и обећање да ћемо равноправно доносити одлуке су биле прича за наивне, баш као што је то била и прича да ће након уласка у НАТО доћи до промјене власти јер овај савез држи до владавине права и правне државе.

–НАТО је јасно овим ставио до знања да су у Црној Гори да би задовољили своје интересе и да их ништа од унутрашњих ствари и односа не занима уколико то не угожава њихове планове. Због свега тога ће сваки наредни НАТО хир радо бити прихваћен од стране власти инфериорног карактера и исти ће бити финансирани из џепа осиромашених црногорских грађана, закључио је Јовановић.